12 април – международен ден на авиацията и космонавтиката

П О З Д Р А В И Т Е Л Е Н  А Д Р Е С

Скъпи колеги, партньори и приятели,

От името на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) ви поздравявам от сърце с професионалния ни празник: 12 април – Международният ден на авиацията и космонавтиката.

На днешния ден отбелязваме първата крачка на човечеството към звездите: обиколката на Юрий Гагарин около Земята с кораба „Восток“. Тя трае само 1 час и 48 минути, но задава една нова посока, в която хората да мечтаят, градят и да се развиват; и ни дава един по-широк поглед към живота ни в нашия общ дом Земята: „малката синя точка“ по думите на Карл Сейгън. Този нов поглед ни задължава да живеем отговорно и да мислим глобално, с ясното съзнание, че процесите във всяка точка на света се отразяват пряко или косвено върху всички ни.

През 2019 г. отбелязваме и 40годишнината от полета на нашия първи космонавт Георги Иванов – първият българин, напуснал пределите на Земята на 10 април 1979 година. Той прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута и прави 31 пълни обиколки около Земята. Заедно с полета на втория ни космонавт Александър Александров през юни 1988 г., това ни нарежда сред космическите нации, изпратили свои посланици до звездите.

Гражданската авиация от своя страна е един от факторите, които скъсяват разстоянията между отделните части на света и правят възможно милиони хора да живеят и работят глобално.

Ние знаем колко е отговорен трудът на всички нас, заетите в авиацията: пилоти и стюардеси, диспечери РВД и авиотехници, наземно обслужване, експерти и авиационни специалисти. Независимо дали работим в небето или на земята – ние сме хората, на които другите поверяват живота, безопасността и успешното си пътуване по въздуха! Нека заедно се погрижим трудът ни да бъде уважаван, зачитан, безопасен, гарантиран с ефективен социален диалог и защитен с достойни колективни трудови договори!

Екипът на СТСБ ви пожелава здраве и удовлетворение от извършената работа!

12.04.2019 г.

Eкатерина Йорданова,

Председател на СТСБ