7 декември – Международен ден на гражданската авиация

airplane-2-1

По случай 7 декември – Денят на гражданската авиация – екипът и ръководството на СТСБ поздравяват всички наши членове от секциите гражданска авиация: работещите в кабинен състав и пилотите, диспечерите РВД, екипите наземно обслужване и техниците-специалисти от СОТП към Луфтханза Техник София‘.

На всички вас пожелаваме лека и безаварийна работа, признание за отговорната и натоварена работа, безопасни полети и щастливо завръщане у дома! Благодарим ви,.че правите възможно и нашето придвижване до всяка точка на света!

7 декември е обявен за Международен ден на гражданската авиация от Асамблеята на ООН през 1996г. Две години по-рано, Международната Организация за гражданска авиация (ICAO) започва да отбелязва деня, по случай 50-годишнината от подписването на Конвенцията за международната гражданска авиация, с която организацията e уредeна. България е член на ICAO от 1967 г.

Според конвенцията изразът „международни въздушни услуги“ означава всякакви въздушни услуги, предоставяни по график и изпълнявани от летателен апарат за обществен транспорт на пътници, поща и карго, който минава през въздушното пространство над територията на повече от една страна.