СТСБ и чета „РодАна“ с почит към бележития възрожденец Ботьо Петков в рамките на розобер 2020

Тази година Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) и доброволците в розобер 2020, с подкрепата на чета “РодАна”, отбелязаха 24 май – деня на славянската писменост и култура, с почит към Ботьо Петков – Даскал Ботьо.След като изпълниха задълженията си на розоберачи, в същия ден, доброволците се отправиха към родния дом на Ботьо Петков, за да си спомнят за него и да поднесат венци в знак на признателност към делото му.През 1815г. , в град Карлово, в къщичка с две стаи, се ражда великият българин – Ботъо Петков.

Останал в народната памет като Даскал Ботъо, този всеотдаен учител, писател и възрожденец оставя ярка следа и до днес в българската просвета, култура и църковна независимост.

Благодарение на неговото учителско дело България слави поета-революционер Христо Ботев, Генерал Кирил, Георги Сава Раковски, Петко Рачов Славейков, Найден Геров, Иван Вазов, екзарх Йосиф. Негови възпитаници учат в 25 европейски града и никога не се посрамват в работата и живота си.

Неслучайно Министерството на образованието през 2001г. учредява награда „Даскал Ботъо”, с която ежегодно отличава заслужил учител.

„Аз имах двойната чест да бъда ученик негов и другар негов. Бащата на прочутия наш революционер-поет беше забележителна личност….”

”Аз и сега го гледам във въображението си, като ходи замислен из училищния двор, с бавен и тежък ход”; „…държеше с младежки жар пламенни речи, с глас еклив, трепетен от вълнение“  (Из спомените на Иван Вазов)