Обръщение на председателя Екатерина Йорданова към младежите на СТСБ по случай 12 август, Международния ден на младежта

Скъпи младежи,

Позволете ми да ви поздравя от сърце с вашия празник – Международния ден на младежта, и да ви пожелая лично щастие, професионална реализация, успех във всяко начинание и нестихваща енергия!

Вие винаги сте били нашите най-сърцати и енергични членове, генератори на нови идеи и източник на вдъхновение и пример за всички! Бъдете винаги такива и се гответе да поемете щафетата и отговорността за организациите и секторите, в които работите!

В СТСБ знаем колко ценни сте вие, и затова през годините сме полагали усилия да открием сред вас бъдещите лидери, да ви обучим и да ви дадем всички нужни инструменти, за да разгърнете потенциала си и като професионалисти, и като синдикални активисти!

Младежкото лидерство традиционно е силно застъпено в нашия синдикат. Девет години след официалното учредяване на Младежкия комитет на СТСБ, мога да кажа, че се гордея с лидерите, които се откроиха и израснаха сред вашите редове. Инвестицията във вас и вашите умения се е възвърнала многократно! С инициативите си през годините вие се доказахте като иноватори в синдикалното движение, генератори на нови идеи и вдъхновители на колегите си.

Кампанията „Заклех се“, която се роди през лятото на 2014 г. и спечели сърцата и подкрепата на всички 2000+ делегати на 43-ия конгрес на МТФ в София, продължи да се развива с новите си етапи и послания и да печели нови поддръжници.  Знам, че в момента вие, младежите, обмисляте и нейното по-нататъшно развитие!

Сред силните и устойчиви младежки изяви е и кампанията в подкрепа на роза Дамасцена като символ на България, с която вече четвърта поредна година помагаме на българските розопроизводители с доброволен труд по време на розобера; и за която през 2021г. заслужено спечелихте наградата на Министерството на младежта и спорта по случай Деня на доброволеца!

През 2015г. благодарение инициативата на Младежкия ни комитет бяхме първият синдикат, който направи целите на ООН за устойчиво развитие до 2030г. цели и на СТСБ. Работата ви в тази посока през годините и в комбинация с различни други кампании вдъхнови и младежките комитети на МТФ и ЕТФ също да заработят с тях.

През 2020г. по случай Световния ден за достоен труд се включихте в кампанията за ратифициране на Конвенцията на МОТ срещу насилието в света на труда. Продължихте да ни подкрепяте в усилията ни за ратифициране на К190 от България и през 2021г., на Междинната конференция на СТСБ, както и в началото на 2022г. година, когато инициирахме национална подписка.

Европейската седмица на мобилността е събитие, в което всяка година сме водеща организация от страна на България и вие имате сериозна заслуга за това. Тази година по време на Европейска Седмица на мобилността ни предстои нова мащабна младежко-женска конференция за градския транспорт. Благодарение на силното младежко и женско присъствие в обществения транспорт в България и в нашите синдикални организации от сектора, този проект се радва на силно младежко лидерско участие. Именно с негова помощ трябва да засилим престижа и влиянието както на синдикатите, така и на обществения транспорт в България. Очаквам активното младежко участие на всяка от организациите ни в обществения градски транспорт!

Пътят, който сме извървяли заедно дотук е наистина вълнуващ! Но ни предстоят и други вълнуващи събития! С наближаването на 9-ти конгрес на СТСБ и 10-годишнината от учредяването на Младежкия комитет на СТСБ очаквам нови блестящи младежки изяви и нови вдъхновяващи инициативи! Очаквам и всеки вече утвърден млад лидер – представител на сектор или организация, членуваща в СТСБ – да избере и посочи своите наследници. Защото зад успешните лидери стоят хора, които им вярват, а сред тези хора винаги се открояват и бъдещите лидери.

Бъдете силни, бъдете здрави, вярвайте в себе си и в хората до вас, не спирайте да крачите напред и нагоре, но крачете заедно, защото поотделно е самотно, а и лесно ще ви пречупят. Силата ни е заедно!