Екатерина Йорданова: Необходима е политическа воля и отдаденост за постигане на реално равенство

Ние подготвихме 60 преподаватели-посланици на идеята за равнопоставеност между жени и мъже на работното място, заяви при закриването на форума вицепрезидентът на Европейската транспортна федерация

Председателят на Съюза на транспортните синдикати в България и вицепрезидент на Европейската транспортна федерация Екатерина Йорданова даде много висока оценка на постигнатото по проекта „Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост (EVE)”, реализиран с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

„Участниците – 60 бъдещи преподаватели, бяха обучени и мотивирани не само да планират стратегически своите бъдещи действия в областта на синдикалното обучение, но и да насърчават женското участие. Ние подготвихме не просто преподаватели, а посланици на идеята за равенство между жени и мъже на работното място. Хора, които, давайки знания и умения за изграждане на равнопоставеност, да предадат нататък и част от своята енергия и вяра, че това е пътят, по който трябва да вървим. Знаете, че в нашата работа професионализмът е важен, но не е достатъчен – трябва и сърце, и отдаденост. За щастие, такива бяха и нашите обучаеми – бъдещите преподаватели на ЕТФ по равенство между жени и мъже”, подчерта в изказването си Екатерина Йорданова.

По думите й проектът има и ясни политически послания. „За нас, ръководството на федерацията и ЖК, това е важна стъпка напред в борбата с насилието. Въпрос на политическа  воля е това да се случва и нашата задача не свършва с приключването на проекта. Ние сме по-добре екипирани за изпълнението на политическата програма на федерацията в областта на ранопоставеността между мъже и жени”, смята Екатерина Йорданова. Според нея такива обучения развиват и капацитета на синдикатите да организира, особено за реализиране на кампании за равенство между жени и мъже. Също така учат, че включването на повече жени в ръководството, включително и на синдикалните организации, още повече развива този капацитет.

На финала тя призова участниците да дадат своя принос към работата на ЕТФ за повече равенство на жените в транспортния сектор, като всеки от напише своя идея или препоръка. „Ние – Бригита, Валери и аз – ви обещаваме, че всеки глас ще бъде чут и всяка идея – оценена по достойнство. Помогнете ни да сбъднем вашата воля чрез бъдещата работа на ЖК и ръководството на ЕТФ”, бе категорична Екатерина Йорданова.