Екатерина Йорданова присъства на откриването на изложбата „Паметта на софийската шевица“

Експозицията в Музея на София е част от културната програма на българското европредседателство

Председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова присъства на официалното откриване на изложбата „Паметта на софийската шевица“, което се състоя на 22 март в Музея на София. Експозицията бе открита от заместник-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов, а в церемонията се включиха изпълнителите от академичния хор на Националната художествена академия „Св. Парашкева“ под диригентството на Галина Луканова.

Временната експозиция представя традиционни софийски шевици от периода XVI-XIX в., както и нови дизайнерски експерименти в областта на везбарското приложно изкуство.

Екатерина Йорданова поздрави кураторът Катерина Павлова и екипа, положил огромни усилия, за да събере и представи на публиката 117 уникални експоната. Един от акцентите е риза от конопено платно с везба върху ръкавите, изпълнено с мотивите и цветовете на софийската шевица. Датировката е от началото на 70-те години на 19 век. Прави впечатление и красива чантичка, притежание на семейството на Екатерина Каравелова, принадлежала на дъщеря й Виола.

Изложбата е изключително интересна и може да се види до 30 юни 2018 г. в зала „Временни изложби“ на Регионалния исторически музей – София и включена в културната програма за българското председателство на Съвета на Европа.

Партньори на изложбата са Националният исторически музей, Националният литературен музей, Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей на БАН, Градските исторически музеи в Самоков и Ихтиман, везбари и дизайнери.