Екатерина Йорданова се среща с министъра на земеделието

„Диалогът е важен, за да решаваме заедно проблемите и да вървим напред“, заяви председателят на СТСБ Екатерина Йорданова на срещата си с министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Във фокуса на разговорите бяха темите, по които има възможност за сътрудничество и взаимодействие между министерството и синдикатите: въвеждането на европейските стандарти и законодателство за условията на труд в рибарството, развитието на селските райони чрез рибарство и туризъм, хоризонталните политики по качествена заетост за младежи и жени, програмите за селските райони и за морско дело и рибарство като инструмент за прилагане на конкретни социални политики.

Екатерина Йорданова и експертът Мила Николова се спряха на въпроси, свързани с условията на труд в рибарския сектор. С министъра бе коментирана и опасността от намаляването на мерките за насърчаване на младежкото и женското участие в двете програми, както и други социални мерки.

Също така бе поискана и държавна финансова подкрепа за Консултативния съвет за Черно море към Европейската комисия, каквато е европейската практика. Главният офис на новия Консултативен съвет е във Варна, като той започна да функционира в края миналата година. Той бе създаден с решение на ЕК и в него участват фирми и неправителствени организации от Румъния и България. СТСБ участва в Управителния съвет със свой представител.

От министерството признаха, че в момента няма работещ механизъм за социално сътрудничество, но поеха ангажимент да направят възможното в рамките на този кабинет.