СТСБ събира над 100 транспортни синдикални лидери и активисти от Европа за 8 март

Мария Габриел със специално видео обръщение към участниците в европейския форум по равнопоставеност

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) ще събере над 100 синдикални активисти и лидери на Европейски форум по равнопоставеност и на заключителната конференция по проекта Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост (EVE)”, изпълняван с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Форумът е посветен на Международния ден на жените и ще се състои в неговото навечерие – на 6 и 7 март 2018 г. в хотел „Риу Правец Ризорт”, в близост до София.

Проектът обръща особено внимание на ролята на синдикатите в процеса на постигане на равенство между половете в един от най-доминираните от мъжете сектори. Той се реализира от СТСБ и Европейската транспортна федерация (ETF). Асоциирани партньори по него са Unite the Union (Великобритания), FNV (Холандия) и FGTE-CFDT (Франция).

Според последните данни на ЕК едва 22% от работещите в транспорта са жени. Основната цел на проекта EVE е насочена именно към промяна на тази статистика чрез постигане на по-добра работна среда в транспорта и привличане на повече жени на работа в него, а от там и до по-добри икономически резултати. Проектът разработва цялостна обучителна програма и подготвя мрежа от преподаватели в синдикалните организации по темите, свързани с равенството на жените в транспорта. Пакетът на ETF съдържа 4 модула и наръчник с насоки за използването им от всеки, който ще провежда обучение по темите: Овластяване на жените, „Колективното договаряне за жените, Здравословни и безопасни условия на труд за женитеи „Борба с насилието над жените.

През изминалата година се проведоха четири обучения в четири европейски столици: в София – за синдикални активисти от пътническия транспорт, в Амстердам – за сухопътния товарен транспорт, в Лондон – за пристанищата и логистичните центрове и в Париж – за жени, работещи на борда на кораби.

Конференцията ще бъде открита на 6 март 2018 г. в 10.00 ч. от председателя на СТСБ и вицепрезидент на Европейската и Международната транспортни федерации Екатерина Йорданова. Свои видео обръщения към форума ще отправят европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите  (ITUC) Шарън Бъроу, генералният секретар на ETF Едуардо Чагас и председателят на Женския комитет на Международната транспортна федерация (ITF) Даяна Холанд. Сред гостите са конфедералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите  (ETUC) Монсерат Мир и вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Сред участниците ще бъдат също заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова и Елизабет Котхаус – началник отдел „Социални аспекти, права на пътниците и равни възможности“ в Дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК.