Екатерина Йорданова участва в срещата на високо ниво с генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай

photo_verybig_1626082

Събитието е част от работата на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се провежда в София.

Председателят на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и вицепрезидент на Международната и Европейската федерации на транспортните работници Екатерина Йорданова участва в работата на първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се провежда в София. Организатор на събитието са Министерството на туризма и Световната организация по туризъм към ООН. Събитието е сред най-значимите в календара на Световната организация по туризъм за тази година, а страната ни получи домакинството и правото да го организира. 

Във форума участват министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай, генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес, йорданската принцеса Н.В. Дана Фирас и др. Делегатите са над 100, сред които дванадесет министри и заместник-министри на туризма и културата от цял свят. Сред лекторите на конгреса е и знаменитият египетски археолог д-р Заки Хауас, който е разгадал мистериите на цар Тутанкамон и цар Рамзес III.

„Световният туризъм се развива изключително бързо през последните десетилетия, за миналата година туристите в цял свят са достигнали рекордните 1,2 милиарда души. За сравнение – през 50-те години на XX век те са били само по 25 милиона души, а през 2012 г. – около 1 милиард. Очакванията за 2016 г. са за още по-голям рекорд при очертаващият се ръст от 4,5%”. Това заяви пред участниците в срещата генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай. 7% от световната търговия и 30% от световните услуги се държат от туризма. Това е огромна трансформираща сила и човешка дейност, която събира хората заедно, подчерта Рифай. Той отчете, че и в България туризмът също е водещ сектор. „Трябва да се гордеете с това, което сте постигнали. До края на 2016г. България ще достигне 8 милиона международни туристи, което е повече от населението на страната и растежът е двуцифрен, а туризмът е в много добри позиции и насърчава икономическия растеж и екологията“, каза още шефът на световната организация по туризъм. Според Рифай са необходими три основни стъпки за засилване на връзките между туризма и културата. „Първо, наше задължение е да се запази културното наследство. Туризмът насърчава запазването на културния и историческия туризъм. Второ, трябва да се създадат устойчиви творчески туристически стратегии. Трето, трябва да се развива партньорството между туризма и креативните структури като идеята е, че това може да засили връзката между туризма и културата“, посочи ръководителят на световната организация към ООН. Рифай припомни, че 2017 г. е обявена за Международна година за туризъм и развитие и може да се покаже нагледно как туризмът може да постигне много неща.

„Със своето уникално културно-историческо наследство София става предпочитана дестинация за туристи от цял свят. Данните сочат сериозен ръст – от началото на годината до 20 октомври София е посрещнала и настанила близо 1.5 млн. гости, като от 60 на сто от тях са тях чужденци”, коментира пред журналисти Екатерина Йорданова. Според нея това се дължи на сериозните усилия на общината и Общинския съвет да утвърждават града като атрактивна дестинация за гости с различен профил – култура, развлечение и спорт. По думите й през последните години са инвестирани сериозни средства по линия на общинския бюджет и европейските фондове в подобряване на инфраструктурата на града, завършване на археологическите разкопки на Древна Сердика и модернизация на музеите. Днес стана ясно също, че културните и творческите индустрии имат 8% дял в икономиката на града и София, посочи още Екатерина Йорданова.