СТСБ подкрепи с доброволен труд Розобер 2019 като част от кампанията „Роза ДАмасцена“

В рамките на кампанията #РозаДАмасцена в подкрепа на отглеждането, развитието, разпространяването и защитата на българската маслодайна роза, и в изпълнение на решението на УС на СТСБ за даряване на доброволен труд за бране на рози през 2019 г., СТСБ организира и проведе празничен розобер на 24-25 май т.г. 

Избрахме за старт на нашия розобер Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за да можем с труда си да отдадем почит и на святото дело на братята Кирил и Методий и техните ученици, които дадоха на българския народ не една, а две азбуки – на които да четат, пишат и разнасят надлъж и шир словото Българско.

В този ден екипът на СТСБ, заедно с Надежда Станева – застъпник на каузата – дариха доброволен труд в розовите масиви край Сушица, Карловско и така станаха част от кампанията за опазване на роза „Дамасцена“.

На 25 май, в деня за размисъл преди изборите за Европейски Парламент, лично инициаторите на кампанията: председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, съпредседателят на Младежкия комитет Алина Милушева, и застъпникът на каузата Надежда Станева се включиха в розобера.

Към тях се присъединиха и председателят на „Балкански център за устойчиво развитие“ (БИУР) Цветелина Цветанова и членове на Центъра, заедно със семействата си. Три момичета и едно момче на възраст от 5 до 8 години за първи път усетиха вълшебството на розобера. Така започна да се изпълнява и желанието на СТСБ да възпитаваме у новите поколения любов към българската роза и да има предаваме уменията и традициите при розобера и създаването на розово масло.

Припомняме, че на 22 април 2019 г., Международният Ден на земята, СТСБ подписа с БИУР споразумение за партньорство и сътрудничество за постигане целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.. В същия ден засадихме и 17 рози Дамасцена, представляващи 17-те цели на ООН г., в новата Градина на Земята и Мира в София.

От 31 май до 2 юни 2019 г. приятелите и партньорите ни от „Ария България“, също организират розобер в няколко розови масива край Карлово, и така подкрепят кампанията на СТСБ.

Розобер 2019 продължава. При желание да се включите, моля свържете се с нас на office@stsb.bg и тел. 0885 138 494, за да можем да организираме участието ви.

Надяваме се през 2020 г. да можем пълноценно да развием участието на СТСБ в розобера, като му отделим и повече внимание в рамките на 3 дена, за да добием и по-пълно усещане за процеса, а и всеки от нас да се запознае лично с традициите и техниките на розобера и производството на розово масло. Вашите заявки за участие очакваме до края на 2019 г., с цел адекватно и навременно организиране на това масово събитие.

* * *

Кампанията на МК на СТСБ #РозаДАмасцена. стартира през 2018 г. в навечерието на ежегодните Празници на Розата в Карлово, по инициатива на председателя на СТСБ Екатерина Йорданова, Младежкия комитет на СТСБ, начело със съпредседателя Алина Милушева, и регионалния координатор на СТСБ за район Пловдив, член на ЖК и МК на СТСБ Надежда Станева. Кампанията бе подкрепена и от Управителния съвет на СТСБ, който на свое заседание от 21 май 2018 г. прие решение членовете на СТСБ да даряват доброволен труд за бране на маслодайни рози през 2019 г.