Стартира 8-та Спартакиада на транспортните работници с международно участие

278 синдикалисти от България и 29 от Русия ще премерят сили в курорта Албена

Общо 307 синдикалисти от България и Русия ще вземат участие в VIII-та Спартакиада на транспортните работници с международно участие, която ще се проведе от 29 май до 2 юни в Албена. Организатор на традиционната спортна проява е Фондация „Европейско бъдеще” с подкрепата на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ).

В VIII-та Спартакиада са картотекирани 14 отбора от България и Русия. Те ще се състезават в 11 дисциплини: футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, тенис на корт, тенис на маса, плуване, шахмат, бадминтон, петанк, дартс.

За втора поредна година в надпреварата се включва сборен отбор от Русия, представител на най-големия руски транспортен синдикат РОСПРОФЖЕЛ (Руският професионален съюз на железничарите и транспортните строители). Партньорството между СТСБ и Роспрофжел в областта на развитието на спорта вече се превръща в традиция, след гостуването на сборен отбор на СТСБ в спартакиадата, организирана от РОСПРОФЖЕЛ в Екатеринбург през есента на 2017 г.  и участието на отбор „Енергия” от РОСПРОФЖЕЛ в седмата Спартакиада, организирана от Фондация „Европейско бъдеще” и СТСБ през 2018 г.

И тази година най-добрите състезатели в Албена ще бъдат отличени с медали. Отборите, които завоюват призовите места от трето до първо, ще бъдат наградени с купи „Комплексен шампион”. По преценка на съдиите и организаторите, отборът, спазвал най-стриктно условията и изискванията за висок спортен морал, уважение и взаимна помощ по време на състезанията, ще получи Приз за феърплей.

* * *

Международната Спартакиада на транспортните работници в Албена е най-голямото синдикално спортно събитие в транспортния сектор в България. За седемте си издания досега, тя е събрала над 2000 участници от десетки синдикални организации към СТСБ от сухопътния, въздушния и водния транспорт. От 2016 г. се радваме и на международно участие. В партньорство с Фондация «Европейско бъдеще“, СТСБ работи последователно за създаването на спортна култура и здравословен начин на живот сред членовете и организациите си. Ежегодните срещи в Албена създават и нови приятелства и укрепват партньорството и сътрудничеството и в други области на синдикалната дейност, както и регионалното сътрудничество на Балканите и в Европа.