Председателят на СТСБ се срещна с „Градски транспорт“ Варна ЕАД

Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова продължава със срещите по транспортните дружества в страната. На 2 август тя, заедно с Павлина Николова – председател на синдикалната организация на СТСБ при „Градски транспорт Варна“ ЕАД, се срещна с работещите в градски транспорт Варна. По време на посещението си в дружеството председателят на СТСБ имаше възможност да поговори със служителите за работните им места и да се запознае с условията им на труд.

Впечатление направи, че липсва помещение за отдих, както и необходимост от ремонт на ведомствената бензиностанция.Освен това се идентифицира и предизвикателство в комуникацията и разпределението на работниците по синдикални организации. Екатерина Йорданова бе категорична, че не е полезно да се влияе на избора за членство в дадена организация.

По време на работното посещение се установи, че някои шофьори работят в тежки условия, предвид високите климатични темпратури. Липсата на климатици в някои превозни средства се оказва сериозен проблем.

Всички тези въпроси бяха отправени до ръководството на дружеството. На срещата присъстваха – г-н Злати Златев – изпълнителен директор на „Градски транспорт Варна“ ЕАД; г-н Жельо Алексиев – председател на борда на директорите на „Градски транспорт Варна“ ЕАД. Те поеха ангажимент да разгледат всички поставени от работниците въпроси и да работят по изпълнението на предложените от синдикатите конкретни решения. Ръководството на дружеството представиха пред г-жа Йорданова проект по ОПОС за доставка на 20 съчленени електроавтобуса и 40 единични електроавтобуса, освен това се предвиждат доставка и на зарядни станции, 2 от които да са бързозареждащи. По време на срещата се обърна специално внимание на последствията от коронакризата и загубите, които търпят транспортните дружества. Екатерина Йорданова изказа позицията на СТСБ и на Конфедерация на независимите синдикати в България – КНСБ за необходимостта от преразглеждане и актуализация на държавния бюджет, защото е жизнено необходимо да се осигури и държавна подкрепа за финансовото възстановяване на предприятията, запазването на всички работни места, в това число и на заплатите на  работниците.