Международната организация на труда (ILO) призна Qatar Airways за виновна

По време на 324-то заседание на своя Управителен съвет, Международната организация на труда (ILO) призна правителството на Катар за виновно, защото позволява на държавния авиопревозвач Qatar Airways да нарушава международни и национални споразумения и да институционализира дискриминацията. Делото срещу Катар беше заведено от Международната федерация на транспортните работници (ITF) и Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC) В драматично решение, пълният текст на който може да бъде прочетен тук, ILO постанови:

Qatar Airways е виновна за това, че прилага системна полова дискриминация на работното място. Случаите включват минали и настоящи трудови договори, които позволяват авиокомпанията автоматично да прекратява заетостта на жени от кабинен състав, за които се установи, че са забременели. Констатирана е и забрана жените да бъдат докарвани или прибирани от работа на територията на компанията от мъж, който не е техният баща, брат или съпруг.

Правителството на Катар е нарушило международните си задължения, като системно си е затваряло очите за тези нарушения. Позволявайки на Qatar Airways да действа по този начин, държавата нарушава Конвенция 111 на ILO за дискриминацията (при трудова заетост), която е подписала през 1976 г.;.

Същевременно, тристранната комисия на ILO отбеляза, че забраната служителите на авиокомпанията да се женят през първите пет години трудов стаж, а след тях – само с разрешение на фирмата – вече е отпаднала от договорите на авиокомпанията, и „изразява увереността си, че правителството незабавно ще вземе необходимите мерки, за да гарантира, че всички членове на кабинния екипаж в Qatar Airways са прехвърлени към новите трудови договори, така че да могат да се женят и да променят своето семейно положение без разрешение от компанията“.

По-нататък комисията посочва, че „следва правителството на Катар да отдели особено внимание на това компанията да осигури на своите служители, включително чуждестранни, подходящи механизми за подаване на жалби в случаи на тормоз или други дискриминационни действия, базирани на основанията, описани в Конвенцията, така че да се гарантира, че те могат да получат обезщетение, без да бъдат заклеймявани, репресирани или заплашвани с депортиране от страната.“

Отбелязан е и „отговорът на правителството, че съществуват различни механизми за разрешаване на спорове, които да адресират жалбите на чуждестранните служители на авиокомпанията. Правителството не е предоставило информация за това как тези процедури могат да бъдат или са били използвани от кабинния състав, и по-специално от жените. Комисията отбелязва, че достъпът до такива процедури и средства за защита от страна на служителите-мигранти сред кабинния екипаж може да е затруднен поради страха от наказания или репресивни мерки, включително уволнение и депортиране от страната. Предвид големия брой жени-служители, назначаването на обучени инспектори по труда жени може да бъде положителна мярка“.

За две години ITF разкри множество случаи на дискриминация и репресивни практики от страна на Qatar Airways, включително произволно уволнение, наблюдение и вечерен час за служителите. Междувременно ITUC отправи предизвикателство към Катар за ужасяващите начини, по които третира работниците-мигранти.

Президентът на ITF Пади Кръмлин коментира: „Това решение напълно променя правилата на играта. Преди една година ние поставихме Катар и Qatar Airways на подсъдимата скамейка, и днес бе доказано, че сме били прави. Сега всичко ще трябва да се промени. Qatar Airways вече не може да отрича и да бяга от отговорност. Направените промени в правилника за персонала не можаха да заблудят ILO. Сега авиокомпанията трябва да приложи тези промени на практика. Време е страхът да изчезне от Qatar Airways.


„Още от самото начало, когато разгласихме тези правила, дадохме да се разбере, че те трябва да се променят. Когато ги разобличихме, ние отприщихме порой от истории, които разкриха какво означава да работиш в Qatar Airways. Поздравяваме всички, които ни помогнаха да огласим и заклеймим тези злоупотреби: служители на авиокомпанията, които смело ни разкриха истината за живота и работата там; членове на профсъюзи; хора от по-широките кръгове на авиационната индустрия и представители на медиите.“

Шарън Бъроу, генерален секретар на ITUC, коментира: „Опитите, които авиокомпанията направи да закърпи правилата си за бременност и брак, след като повдигнахме това дело пред ILO показват, че Qatar Airways са били публично засрамени и принудени да действат. Нужни са още, и по-радикални промени. Ние, заедно с всички, които работят за авиокомпанията, няма да спрем, докато тя не се заеме да премахне това, което служителите й определят като ‘атмосферата на страх’ в Qatar Airways.“

Тя добавя: „Погледът на световната общественост е съсредоточен върху действията на катарското правителство: заради Qatar Airways, заради ужасяващото третиране на работниците-мигранти, и заради Световното първенство по футбол през 2022г. В Женева днес бе доказано, че Катар има да работи много, за да се промени. Ние показахме, че парите не могат да купят мълчание. Нацията е подсъдима и не може да избегне своята отговорност. Тя трябва да започне да постъпва правилно.“