МЕЖДУНАРОДНА СЕДМИЦА ЗА ДЕЙСТВИЕ 7-13 ОКТОМВРИ 2013

Transport_Action_Week_Bulgarian_poster_2013_small

За поредна година Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ-КНСБ) ще се включи активно в отбелязването на Международната седмица за дейстиве (International Action Week)*, инициатива на Международната транспортна федерация (МТФ) посветена на сухопътния транспорт.

В дните за действие, от 7-ми до 13-ти октомври, синдикални организации от цял свят и техните членове ще отбележат Седмицата на сухопътния транспорт под мотото „Транспортните работници отвръщат на удара! Глобално организиране!”. Това означава – световно провеждане на различни дейности, с които синдикатите и служителите от автомобилния и железопътния транспорт ще привлекат вниманието към важни въпроси, ще изтъкнат редица проблеми на работещите в сектора, подчертавайки, от друга страна и важността на членството в синдикат.

В България, както всяка година, през цялата седмица СТСБ ще проведе редица инициативи, подкрепени от печатни материали, посветени на правото на достоен труд на служителите от градски, железопътен и товарен пътен транспорт, започвайки от 7-ми октомври.

В глобалния синдикален календар има още едни важен ден, който не случайно е избран и за начало на Международната седмица за действие, а именно – 7-ми октомври. Това е и Световният ден за достоен труд обявен от Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) *.

През цялата седмица, започвайки от този ден, членовете на СТСБ от системата на градския транспорт ще проведат синдикални събрания с основен акцент – „Качествени работни места – качествени транспортни услуги“, което е и част от дългосрочната кампания на СТСБ за популяризиране на обществения транспорт и повишаването на качеството на предлаганите услуги /Quality Public Services QPS/. На срещите ще се обсъдят и набележат наболелите проблеми, след което те ще бъдат представени официално на ръководствата на компаниите. Целта е работодателите да бъдат убедени, че предоставянето на качествена транспортна услуга, е пряко зависимо от подобряване условията на труд на транспортните работници, което от своя страна ще доведе и до по-голям интерес на гражданите да използват обществения транспорт.
През седмицата за действие ще призоваваме държавната и местните власти за повече инвестиции, от една страна в пътна инфраструктура, която дава предимство на градския транспорт, а от друга – в по-модерни, по-комфортни, екологични и икономически ефективни превозни средства, топли през зимата и климатизирани през лятото.

В системата на железопътен транспорт ще се провеждат информационни кампании насочена към служителите и пътниците които ще получат листовки с подробна информация за 4-тия Железопътет пакет – законодателна инициатива на ЕК, която предвижда либерализация на пътническия жп транспорт и редица промени с негативни последици не само за жп работниците, но и за европейския жп транспорт, в т. ч. българският.

Плакатът, изработен специално за кампанията срешу 4-тия ЖП пакет и, който ще бъде разпространен по ЖП гарите, влаковете, администрациите и СО от железопътен транспорт.Poster_4th_Railway_Package_BG_small

На 9-ти октомври българските железничари, заедно с железопътните работници от цяла Европа, ще изразят и своя протест срещу 4-тия Железопътет пакет като носят стикери с логото на кампанията с надпис „Не на либерализацията! Не на приватизацията! За интегрирани компании! За достъпна железница!“.

Sticker_4e-package_Public_BG

Кампанията Международната седмица за дейстиве ще приключи със съвместна акция за синдикализиране на международните водачи на ТИР-ове, която ще се проведе на границата на България и Македония, и в която участие ще вземе СТСБ.

*Капманията Международната седмица за дейстиве (International Action Week) бележи началото си през 1997 г., когато се организира първият Международен ден за действие срещу превишаването на работното време на професионалните шофьори. От тогава всяка година в отделните държави и региони по света се провеждат различни инициативи. По време на съвместната конференция на секциите Пътен и ЖП транспорт към МТФ, провела се в Торонто през ноември 2012 г., бе взето решение в рамките на кампанията да се отбелязва и Международния ден за действие на ЖП работниците, който през годините се провеждаше през март или април. По този начин работниците от целия сухопътен транспорт се обединиха за съвместни действия по време на Седмицата на сухопътния транспорт.

* От 2008 г. МКП е организатор на Световния ден за достоен труд (WDDW) на 7 октомври. Това е ден за мобилизиране на всички синдикални организации по целия свят. Всяка година на този ден, дейности в сто страни се извършват от милиони хора.