ITF и правителството на Катар продължават преговори за защита на правата на транспортните работници

Международната транспортна федерация (ITF) започна нов кръг разговори с Министерството на труда и Министерството на външните работи на Катар относно правата на транспортните работници в страната. Това е последният етап от процеса, започнал с първоначални обсъждания между министерствата и ITF през 2016 г. На последното заседание, проведено в седалището на ITF в Лондон, двете страни обсъдиха ефективни механизми за подаването на оплаквания от страна на работниците без риск от преследване. И двете страни заявиха, че сътрудничеството им се основава на споделеното убеждение, че спазването на международните трудови стандарти може да спомогне за създаването на положителна работна среда за транспортните работници.

Дискусията отбеляза и отрицателното въздействие на затвореното въздушно пространство в региона поради настоящия политически спор с редица околни държави, като и двете страни изразиха надежда, че ще бъде намерено рационално решение на този проблем.

В заключение страните се договориха  да създадат още преди края на годината съвместна работна група, която да контролира изпълнението на общите им цели и да улесни продължаващия конструктивен диалог.