ITF и правителството на Катар продължават разговори в рамките на програмата за техническо сътрудничество на МОТ

12 март  2018 г.

Делегация на Международната транспортна федерация (ITF), водена от Генералния секретар Стивън Котън, посети Катар миналата седмица, за да проведе дискусии с висши държавни служители за определяне на рамка за изпълнение на общите цели, договорени от двете страни на предишната среща, проведена в Лондон на 4 октомври миналата година. (виж повече).

Правителствената делегация на държавата Катар се състоеше от Н. пр. Ясим Сайф Ахмед Ал Сулати, министър на транспорта, Н. пр. Иса бин Саад Ал-Джафали Ал-Нуами, министър на административното развитие – трудови и социални въпроси (ADLSA), г-н Фернандо Касадевал, главен директор по човешките ресурси на авиокомпания Qatar Airways, г-н Салех бин Хамад Ал Шарки, генерален директор на Катарската търговска камара и г-н Хутан Хомайонпур, завеждащ офиса на Международната организация на труда (МОТ) в Доха.

Делегатите на ITF приветстваха ангажираността на министрите с Програмата за техническо сътрудничество на МОТ, по силата на която международната организация и правителството на Катар постигнаха съгласие да работят заедно за укрепване на националните регламенти и практики. Двете страни също така се договориха да работят съвместно за укрепване на капацитета на правителството, работодателите и работниците за реализиране на основните принципи и права на работното място в съответствие с международните трудови стандарти. В рамките на Програмата правителството на Катар ще насърчи бърз и ефективен механизъм за подаването на оплаквания от страна на работниците без риск от преследване и за разрешаване на индивидуалните спорове, а също така ще регулира създаването на съвместни трудови комитети на фирмено равнище, наред с други мерки.

След разговорите Стивън Котън заяви: „Смятаме, че ускоряването на сътрудничеството ни с цел постигане на споразумение, ще отправи ясно послание към регионалната и глобалната общност, че правителството на Катар се ангажира изцяло с Програмата за техническо сътрудничество и с правата на работниците като цяло. С подкрепата на правителството и под егидата на МОТ аз съм напълно уверен, че можем да разработим пътна карта за пълна защита на трудовите и социалните права на всички транспортни работници в Катар, която да стартира през следващите няколко месеца.“