Изявление на ЕТФ: Синдикатите в Европа алармират за подхода на „Изи Джет“ към правата на работниците и авиационната безопасност

Европейската транспортна федерация (ЕТФ) осъжда неприемливите атаки към правата на работниците от страна на компанията „Изи Джет“ и поставя под въпрос отношението на превозвача към безопасността

ЕТФ подкрепя изцяло филиалите си в тяхната борба против неприемливите действия на „Изи Джет“. Начинът, по който компанията третира работната си ръка, докато се справя с последствията от кризата с COVID-19, показва заход към дъното с потенциални катастрофални последици за служители и пътници.

Особено притеснително е, че ЕТФ и филиалите на организацията, отговарящи за „Изи Джет“, вкл. международните BALPA, Unite the Union и ver.di, научиха по-рано този месец, че компанията е решила да се освободи от голяма част от своята работна ръка, включително от стотици свои пилоти. Нещо повече: стана ясно, че в Обединеното кралство компанията възнамерява да използва честото отсъствие от работа, болничните и графика на смените на пилотите си, за да съкращава отделни служители. Някои от засегнатите синдикати също настояха за вот на недоверие към персонала от ключовия мениджмънт на компанията.

Докато пандемията разгръща жестоки последици за авио-индустрията и работната ръка в нея, някои „играчи“ решиха да задълбочат кризата в сектора и да използват COVID-19 като извинение за масивно преструктуриране и промени в условията на работа за служителите.

За съжаление, „Изи Джет“ е една от тези компании. Действително, с широкомащабни уволнения, засегнали хиляди служители и план за преструктуриране, включващ закриване на някои от нейните бази, „Изи Джет“ показа липса на уважение спрямо работниците, когато обяви плановете си да използва базата данни с болнични срещу собствения си персонал, решавайки бъдещето на компанията занапред еднолично, преди започване на преговори със синдикатите.

Наличието на такава „иновативна“ процедура по уволнение е абсолютно безпрецедентно и тревожно. Нещо повече – това повдига сериозни опасения относно подхода на компанията към авиационната безопасност. Заплахата от използването на досиетата с болнични, като част от критериите за подбор кой да бъде съкратен, може да доведе до ситуацията лоши служители да докладват за работа, в отчаян опит да запазят работните си места. Това може да има опустошителен ефект върху безопасността и на работниците, и на пътниците. Освен това, подобно едностранно решение за нареждане на предвидени съкращения, е доказателство за лошото състояние на социалния диалог, който „Изи Джет“ прилага.

ЕТФ призовава всички активни компании от авиационния сектор – включително „Изи Джет“ – да избягват използването на COVID-19 като претекст за намаляване на съществуващите стандарти и условия за наемане на работа и да  се съобразяват с договорните и правни задължения като работодатели.

Синдикатите винаги са готови за преговори. ЕТФ призовава компанията да се ангажира в уважителен, безпристастен социален диалог със синдикатите, отговарящи за „Изи Джет“, там, където това не се е случило до момента. Това е изключително важно, особено във време на безпрецедентна криза, когато чрез общи усилия и сътрудничество между мениджмънта и работниците авиационната екосистема може да бъде възстановена и изградена наново.