Конгресни дни в Париж: Ден първи

21831018215_f0030c0666_z

На 29 септември в Париж започна 13-тият конгрес на ЕКП. На него, като част от делегацията на КНСБ и вицепрезидент на Женския комитет на ЕКП, присъства председателят на СТСБ Екатерина Йорданова. Като наблюдател, без право на глас, там е и Алина Милушева, представител на младежите в КНСБ.

Конгресът бе тържествено открит с поздравления от редица важни политически фигури – председателят на Европейския парламент Шулц и на Европейската комисия Юнкер, френският президент Оланд и кметът на Париж Ан Идалго. Макар и не много известна в България, дамата е събитие на европейската политическа сцена. Дъщеря на испански емигранти – работници, миналата година тя стана първата жена-кмет на френската столица. През март т.г. тя бе домакин на кмета на София Йорданка Фандъкова и обеща да върне визитата. Двете дами със сигурност могат да обменят много опит в справянето с проблемите на големия град и упоритата работа за една по-приветлива и природосъобразна градска среда.
Никой от високопоставените гости на конгреса не демонстрира излишен оптимизъм в обстановката на една сериозно засегната от кризата Европа. Президентът Оланд призна, че социалните придобивки са под силен натиск, а кметът Идалго открито предупреди, че „ако не спрем да витаем в облаците, ще изпаднем в икономическа, социална и демократическа криза“. Юнкер не скри, че несигурната заетост се превръща в норма, без обаче да коментира как и защо се случва това. Той обяви, че през следващата година ЕК ще излезе с предложение за минимален социален стандарт. Мартин Шулц заяви, че зад числото 5 млн. безработни младежи се крие „горчивата истина, че децата ни плащат цената на криза, за която не са виновни“.
Именно на младежите бе посветен първият тематичен панел на конгреса „Качествени работни места за младите хора – какво след Гаранцията за младежта?“. На него модераторът Фабиен Казнав даде думата на Николас Шмит, министър на труда, заетостта и (забележете) „социалната и солидарна икономика“ на Люксембург, страната, която наскоро пое европейското президентство. Участие в дискусията взеха и младежи – синдикални представители. Отговор на най-наболелите въпроси даде лично и Мариан Тисен, европейски комисар за заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност.
В ролята на гостоприемен домакин от страна на ЕКП през целия този тежък и важен ден бе генералният секретар на ЕКП Бернадет Сегол (на снимката горе).