Подвиг по време на пандемия

 

В полунощ на 4 април 2020г. към ръководството на „Строително  Технически  Флот“ АД  пристига зов за помощ от агента на моторен кораб „Сакар“. Сигналът е във връзка с аварийна ситуация във Варненския залив. Морето е бурно, а ситуацията изключително сложна. Преди потегляне на моторния кораб  „Сакар“, по време на обиране на котвата, се оказва, че тя се е закачила за друга котвена верига. Това възпрепятства прибирането на котвата на кораба ”Сакар” и той не може да отплава.
Това носи огромен риск както за кораба и неговата цялост, така и за екипажа му и останалите плавателни съдове в залива. 

Поради спешността на ситуацията и настояването от г-н Янков за бързи аварийни  действия, управлението на „Строителен и Технически Флот“ АД незабавно организира събирането на екипажа на СПК ”АТЛАС” – единственият в България многофункционален самоходен  морски плаващ кран с пълно развъртащ се универсален кран с товароподемност 100 тона. Всичко това се случва не просто при извънредни обстоятелства, свързани с лошо време и почивни дни, а ситуация на официално обявено извънредно положение в държавата. Функциите на крана са такива, че екипажът му не е там денонощно, а се обслужва само от дежурно вахтена служба. Заради ограничителните мерки, наложени от правителството, работа е сведена до минимум, а екипажът официално разпуснат. Събирането на екипаж в такъв момент, за толкова кратко време, е истинско предизвикателство. Всички обаче се отзовават мигновено. 

Капитан Панайот Панайотов, Желязко Желязков  – механик, Петър Прокопов – ел. механик, Петко Нейков – крановик, Петър Панайотов – крановик, Димитър Стефанов – моторист, Тодор Калпакчиев – рулеви, Желязко Недков – моряк, са на работните си места след броени часове. 

Тогава започва истинската битка. В неделната сутрин  СПК „АТЛАС“ иска разрешение от Варна Трафик Контрол за потегляне, но поради лоши метеорологични условия плавателните канали на Варна са затворени. Налага се да се изчака подобряване на времето, за да се предприемат спасителните действия и за да не се рискува още повече живота и здравето на екипажа. При пристигането на борд на моторния кораб „Сакар“, осигурен от влекач, СПК ”АТЛАС” започва операцията по освобождаване на котвата от заплетената котвена верига и спасяването на кораба. Предварително са взети всички необходими мерки, за да се обезопаси района и да няма евентуални инциденти с екипажа, тъй като това не е рутинна кранова услуга.
Рискът е огромен, но дългът е преди всичко.

Трудности по време на спасителната акция при бурно море не липсват, но работата е свършена на високо професионално ниво – благодарение на дългогодишния опит при кранови операции на всички членове на екипажа с капитан П. Панайотов на СПК „АТЛАС“, въпреки лошото време, не е бил допуснат инцидент и бедстващият кораб е бил освободен и е отплавал. 

Акцията обаче не спира до тук. Котвената верига трябва да се извади от дъното, защото  представлява навигационно препятствие и може да доведе до нови инциденти.

Това коства  много усилия от страна на екипажа на СПК  „АТЛАС“. Успяват да извадят на борда около 150 – 200 метра от веригата, когато сапана (корабно въже с ф 31,5 мм), с който е закачена, се къса и тя се свлича отново във водата, като от силата на собственото си тегло, при потъването до дъното на морето, нанася огромни щети по палубата на СПК „АТЛАС“. Увредени са греди от товарната палуба, огънати са 3 метра от ватервейса ляв борд, скъсани са няколко леери и сапани и още много щети, но най-важното е, че екипажът както на крана, така и на катера, който е бил под още по-голяма опасност, са невредими. Запазили са самообладание и отново ще бъдат на своите работни места. Мястото с потъналата верига е маркирано и обезопасено и отново ще бъде обект на акция за изваждането ѝ. 

Преодоляването на рискови ситуации е част от ежедневието на тези смели  мъже, които не се въприемат като герои, защото това е призванието, което са избрали да следват. За нас обаче те са точно такива – нашите герои на морето, герои на транспорта, герои на СТСБ, които въпреки извънредната ситуация на Covid-19 пандемията и наложените ограничения, не са се поколебали да се отзоват на зов за помощ и да изпълнят дълга си!
Тяхната история заслужава да бъде разказана, както и историите на хилядите транспортни работници, които в тези нелеки дни продължават да осигуряват непрекъсната транспортна услуга и благодарение, на които #ТранспортътРаботи !