Нова камбана зазвъня в парка „Знаме на мира” в София


В Международния парк на децата в София зазвъня нова камбана в знак на мир и единение между културите по инициатива на Младежкия комитет на от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и техни връстници от Австралия. Тържественото откриване на новата камбана на монумента „Знаме на мира” събра на 10 август 2017 г. стотици младежи, представители на СТСБ, граждани, общински съветници, кметове, депутати, представители на работодателите и лидери на синдикални организации на СТСБ. 

Стивън Котън и Екатерина Йорданова пред камбаната, поставена през 2014 г.

Сред официалните гости бяха генералният секретар на ITF Стивън Котън и вицепрезидентът на ITF Екатерина Йорданова, която е и председател на СТСБ. Специално, за да поздрави младите хора дойде и кметът на София Йорданка Фандъкова. Сред официалните гости бяха също вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, общинският съветник Венета Серафимова, която като дете е участвала в Асамблеята „Знаме на мира”, голямата ни актриса Искра Радева, която бе и водещ на събитието, както и създателят на ансамбъл „Българе“ и председател на Сдружение “Пазители на българщината” Христо Димитров. Сред гостите бяха и голяма част от младежките представители на СТСБ, заедно с младежите, представители на Международната транспортна федерация и техния координатор Бейкър Кундакчи.

Церемонията бе открита от съпредседателя на МК на СТСБ Алина Милушева, която представи инициативата. Тя припомни, че монтирането на новата камбана е продължение на инициативата „Ек в бъдещето”, чието начало бе поставено на 43-ия конгрес на Международната транспортна федерация (ITF), който се проведе точно преди 3 години в София под домакинството на СТСБ. „Целта на инициативата е да създаде мост между поколенията, да отекне в бъдещето посланието на децата и на вече порасналите деца”, обясни Алина Милушева.

„Енергията и символиката, с които е заредено това място, са уникални и нужни, особено в днешното време на конфликт и несправедливост по света. 
Използваме монумента по предназначението му. Само че този път предаваме щафетата от децата на младежите – хората като нас, които навлизат в най-активната част от живота си, и имат енергията и вярата да претворяват страха, отчаянието, апатията в единство, творчество, красота”, допълни Алина Милушева и благодари на ITF и генералния му секретар Стивън Котън, че е видял потенциала и силата на тази идея и е помогнал да се осъществи като е осигурил подкрепата на световното младежко транспортно семейство. Тя съобщи също, че младежката организация замисля догодина още по-голяма проява – провеждането на международен младежки фестивал като продължение на детските асамблеи от края на 20-ти век.

„Днес сме тук, за да открием втората камбана, която се поставя по инициатива на съюза на транспортните работници в парка „Знаме на мира”, място за разходка и възпитание на децата и младите хора в дух на разбирателство”, заяви в обръщението си кметът Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че това е поредната инициатива на Съюза, който реализира съвместно с общината редица социални кампании и програми. По думите й през последните години общината работи активно за модернизацията на градския транспорт в столицата – купуват се нови автобуси, строят се нови линии на метрото, а с това се подобряват условията на работа в транспортните дружества. В тях се трудят все повече млади хора и като пример кметът посочи столичния метрополитен, в който 40 на сто от работещите са на възраст под 40 години. На финала кметът благодари на Съюза на транспортните синдикати за това, че се ангажира да защитава нова обществена кауза, свързана с града и пожела успех на инициативите на младежката организация на СТСБ и младежките представители на ITF.

„Нашата международна федерация бележи 121-годишнина от своето създаване и през всичките тези години не сме спирали нашата борба за свобода, мир и равенство. Дошли сме тук, за да засвидетелстваме нашата подкрепа за усилията на българската транспортна федерация, на г-жа Фандъкова и всички софиянци да превърнат столицата на тази красива държава в един модерен и прекрасен град”, заяви в словото си генералният секретар на ITF Стивън Котън.

„Няма как да не подкрепим една такава обществена инициатива като тази в защита на мира и приятелството между хората, няма как да не подкрепим една идея за възраждането на духа на единството, творчество и красотата”, заяви в обръщението си председателят на сдружението “Пазители на българщината” Христо Димитров. Той подчерта, че това е поредната обществена кауза на СТСБ, зад която застава ансамбъла и сдружението, след кампанията за борба срещу насилието над жени „Заклех се”.

„Ние сме тук днес, защото вярваме в силата на творчеството и партньорствата за положителна промяна. Вярваме, че великите идеи надхвърлят времето и политиката: те принадлежат на цялата нация – всъщност на цялото човечество”, заяви от трибуната председателят на СТСБ и вицепрезидент на ITF Екатерина Йорданова. Тя припомни, че детската асамблея „Знаме на мира” още по времето си е била призната от международни организации като ООН, ЮНЕСКО и УНИЦЕФ за нова форма на дипломация и сътрудничество в името на мира. И днес тя е в пълен синхрон с глобалните цели на ООН. Екатерина Йорданова подчерта, че нейното присъствие и това Стивън Котън, е най-доброто доказателство за ангажираността на ITF с младежката ни инициатива. „Това е и пример за семейството на международните синдикати, които застават зад младите хора, за да им покажат колко важни са те и техните идеи“, заяви още Екатерина Йорданова. Според нея значимостта на каузата се доказва и от присъствието на българските ни гости – творци и музиканти, представители на местните власти и работодатели. „Надявам се, че СТСБ и международното семейство на синдикатите ще продължат да обединяват хората около смислени цели и че българското общество ще продължи да подкрепя надеждите и мечтите на нашите млади хора, така че светът, в който живеем, да става по-добър всеки ден!”, подчерта в заключение председателят на СТСБ.
Новата камбана беше открита от съпредседателите на МК на СТСБ Алина Милушева и Георги Георгиев. Веднага след това последва голямата изненада – младежи СТСБ и ITF излязоха на сцената с Елица, за да изпълнят заедно песента „Вода”.

Последва едно вълшебно изпълнение на най-малките артисти – Детска киностудия с художествен ръководител Цвети Лозанова. Чрез изразните средства на танца те отправиха и своето послание към гостите: „Предай нататък усмивка, а не сълза, дружба, а не война!”.

Програмата продължи с атрактивно дръм шоу на братята Кристиян и Мартин Пищолски, последвано от изпълнение на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” и тяхната солистка Албена Вескова.

„Ек в бъдещето” е част от събитията, които се организират от СТСБ и неговия младежки комитет в периода 9-12 август 2017 г. по повод Международния ден на младежта – 12 август. В тях участват млади транспортни работници, активисти на транспортните синдикати от България и Европа и членове на Младежкия комитет на ITF.