„Осмото чудо – музиката на България“

На 9 ноември в Зала 1 на НДК отново се случи чудо –  „Осмото чудо“. Невероятно завладяващият и вдъхновяващ спектакъл на ансамбъл „Българе“ безспорно е „Осмото чудо“. Той е живото доказателство за това колко богати са българският фолклор, традиции и култура.  Пред публиката се разкри неповторимата красота на българските ритми, когато танцорите на сцената за цели два часа омагьосаха публиката с магията на българския танц.

1С подобни думи на възхищение и признателност се обърна към тях накрая  Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) в своя поздравителен адрес, придружен от кошница цветя. По покана на дългогодишните си партньори ансамбъл „Българе“, екипът на СТСБ начело с председателя си съпреживя вълнението и неспирното чувство за национална гордост заедно с хилядите възторжени българи, станали свидетели на „Осмото чудо“.

3

Многообразието от музикални тактове и размери бе представено чрез филм, в който Бен Крос влиза в образа на ирландския журналист Джеймс Баучер, кореспондент на вестник „Таймс“ за Балканския полуостров, живял много години в България и оставил сърцето си у нас. Умира в София на 30 декември 1920 г. Последната му воля е да бъде погребан близо до Рилския манастир. Джеймс Баучер е единственият чужденец, на когото е оказана тази чест. Разрешението за това е дадено лично от Борис III.  Любопитен факт от живота му е връзката с картината на Иван (Ян) Мърквичка „Ръченица“, рисувана в първия си вариант през 1894 г. Малцина знаят, че централната фигура на платното е именно на журналистът от „Таймс“. Чех рисува ирландец, който тропа ръченица в българска носия. Действието на картината се развива в кръчма в софийска Бистрица, където двамата големи приятели на България се срещат и запознават. Когато чужденец е в душата си българин и толкова обича страната, нейните традиции и фолклор, че настоява да посрещне дори смъртта си тук, тогава става ясно какво е любов към необятната култура и красота на България.
vup
Пълната мощ на фолклорното богатство на България бе внушително пресъздадена от ансамбъл „Българе“. С величествените си гласове, завладяващи хора и песни, които оставиха публиката без дъх, в състав от 24 танцьори, заедно със създателя на ансамбъла Христо Димитров,  артистичния директор Цвети Шопова, главния художествен ръководител Стоян Михов и техническия директор Константин Панчев, ансамбъл „Българе“ отново прослави чудото, наречено България.