Отчетно-изборна конференция на РВД

На 30 ноември 2017 г. в Правец се проведе отчетно-изборна конференция на Синдиката на инженерно-техническия състав (СИТС) към ДП ‘“РВД“. Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова беше почетен гост и откри конференцията с думите :

Авиацията е моето семейство, от тук е започнал моят професионален и синдикален път. Независимо какви нови задачи и отговорности поемам – винаги ще чувствам радостите и проблемите на работещите във всички сфери на авиацията като свои.

Тя благодари на инженерите и техниците за високо отговорната работа, която извършват и от която зависи безопасността на милиони пътници, преминаващи през българските летища всяка година. Според данните, над 10 млн. пътници са пристигнали или заминали през петте български летища от януари до ноември 2017г.

Председателят Румен Ангелов направи отчет за дейността на синдикалната организация в периода ноември 2013 – ноември 2017 г. Акценти в отчетния доклад бяха преговорите за КТД и двата нови  договора, подписани през 2014 и 2016г; участието на СИТС през 2015 и 2017 г. в ежегодната спартакиада на транспортните работници, организирана от СТСБ и фондация „Европейско бъдеще“ в Албена; участието в обученията, съюзните конгреси и Изпълнителния Съвет на СТСБ; работата в секторния комитет по авиационен транспорт и комитета АТМ на ETF; участието в социалния диалог към Европейската комисия и в 5 срещи на социалните партньори от Danube FAB; активната роля по време на 43-ия конгрес на ITF, който се проведе през август 2014 г. в София. На него шестима представители на СИТС са се включили в секционната конференция на гражданска авиация; а за делегатите на конгреса е било организирано посещение в контролния център и летищната контролна кула на ДП „РВД“.

След като беше представен отчетът за дейността на синдикалната организация, се пристъпи към избор на ръководство за следващия мандат. 45-имата делегати преизбраха Румен Ангелов за председател на СИТС, а Росен Пенчев – за негов заместник. Бяха избрани и 15-членен синдикален съвет, касиер и финансово-контролна комисия от 3-ма души.

 Г-жа Йорданова поздрави делегатите с наближаващия им професионален празник – 7 декември – както и със 70-годишнината на българската гражданска авиация и 48-годишнината от създаването на ДП „РВД“.

В заключение Екатерина Йорданова представи дейностите на СТСБ по случай 25 ноември – Международния ден за борба с насилието над жени – и разказа за новата кампания в подкрепа на Нермин-Ал-Шариф, подета от СТСБ и ITF през ноември т.г..във връзка със задържанието на Нермин в Бенгази и конфискуването на документите й без право да напуска страната. Г-жа Йорданова отправи призив към делегатите да подпишат петицията на LabourStart, с която се иска свободата и документите на Нермин да бъдат върнати незабавно. Случаят предизвика силно емоционална реакция у присъстващите, мнозина от които подписаха петицията онлайн още по време на конференцията.