Приключи първото обучение по проекта „Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост (EVE)“

Следващите семинари по програмата са в Амстердам, Лондон и Париж

Успешно завършилите получиха сертификати от мениджъра на проекта Екатерина Йорданова

Успешно и с връчване на сертификати на всички участници приключи първото обучение по проекта „Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост (EVE)“. То се проведе в София от 20 до 23 юни 2017 г. В него участваха  представители на транспортни синдикати от Холандия, Литва, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Хърватска и България.

Проектът се реализира от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) в сътрудничество с и в полза на Европейската транспортна федерация (ETF) с финансовата подкрепа на ЕС. Асоциирани партньори по него са Unite the Union (Великобритания), FNV (Холандия) и FGTE-CFDT (Франция).

Семинарът бе открит от председателя на СТСБ и вицепрезидент на ETF и ITF Екатерина Йорданова, която е мениджър на проекта. „Обучението обръща внимание и на ролята на синдикатите за постигането на по-привлекателна работна среда за жените в индустрията като предпоставка за по-голямо участие на жените, което от своя страна води до по-добри икономически резултати“, подчерта Екатерина Йорданова като подчерта, че връзката между заетостта на жените и устойчивостта също е неоспорима. Именно по тази причина, икономическото овластяване на жените е една от целите на ООН за устойчиво развитие. В обучението е заложено учение заложено разработването на цялостна обучителна програма за  равнопоставеност на половете, състояща се от 4 модула.

Сред гостите бяха президентът на ЖК на ЕТФ Бригита Паас и Инга-Лена Хайних от ITF. В обучението се включиха доц. д-р Елена Симеонова, преподавател в катедра „Политология” в Университета за национално и световно стопанство и  авторът на учебното помагалото Юлия Симеонова, изпълнителен директор на Колежа за работническо обучение към КНСБ. Проектът се координира от изпълнителният секретар на СТСБ Даниела Златкова.

Целта на четирите семинара е да се подготви мрежа от обучители в синдикалните организации по темите за равенството на жените в транспорта. Пакетът съдържа 4 модула и наръчник за възможните варианти за ползването им от всеки активист, който може да бъде обучен за преподавател по темите за овластяването на жените, за колективното договаряне за жени, за здравословни и безопасни условия на труд за жените и за борба с насилието срещу жени.

Програмата включва още три обучения: за сухопътния товарен транспорт – септември 2017 г. в Амстердам; за пристанищата и логистичните центрове – ноември 2017 г. в Лондон и за работещи на борда на кораби – януари 2018 г. в Париж.

Проектът ще бъде финализиран на Европейска конференция за равнопоставеност на половете в транспортния сектор, която ще бъде през март 2018 г. в София.