ПРОТЕСТ ПРЕД ГРЪЦКОТО ПОСОЛСТВО В ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРСКИЯ ПИЛОТ ЯНКО СТОИМЕНОВ

На  09. 01. 2013 г. (сряда) от 10:00 ч. до 11:00 ч. пред гръцкото посолство на ул. Сан Стефано 33 в София, ще се състои протестна демонстрация в подкрепа на българския гражданин и висококвалифициран специалист в областта на авиацията – капитан Янко Стоименов, осъден несправедливо на 123 години затвор за авиокатастрофа, за която той няма вина.

С тази демонстрация Съюз на транспортните синдикати в България категорично изразява своето несъгласие с криминализирането на авиационните произшествия и начинът, по който тази практика се налага, както в случая с полет 522 от 2005 година на кипърската Helios Airways, когато Главен пилот на компанията е българинът Янко Стоименов.
След катастрофата срещу капитан Стоименов е образуван наказателен процес в Кипър през 2009 г.  През април 2010 в Гърция започва паралелен процес със същите обвинения. На първа и втора инстанция в Кипър е произнесена оправдателна присъда в полза на българския гражданин. Гръцкият съд не взима под внимание оправдателната присъда на Кипър, проведеният в Атина процес приключва в рамките на 3 месеца, а присъдата е 123 години затвор, 10 от които ефективно.
СТСБ е на мнение, че разследването на случая с полет 522 трябва да се възобнови и да се извърши от експерти в сферата на авиацията, а не от съдии, което ще бъде в полза не само в потвърждаването на  невиността на българския гражданин Янко Стоименов, но и в полза на световната авиационна безопасност.
СТСБ не може и няма да остане безразличен към съдбата на един български пилот доказал се професионалист – Янко Стоименов е име познато в авиационните среди не само в България. Тази демонстрация ще бъде началото на една масова кампания в негова защита.
Очакваме ви на демонстрацията на 09. 01. 2013 г. (сряда) пред гръцкото посолство на ул. Сан Стефано 33 от 10:00 ч. – до 11:00 ч.