Розобер 2020 приключи успешно, започва подготовката за Розобер 2021!

На 5-7 юни доброволци и членове на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ)  отидоха на полята край с. Иганово, за да помогнат  на стопаните в заключителната част на тазгодишния розобер, като събраха розов цвят от над 20 декара масиви. Кампанията в подкрепа на отглеждането, разпространяването и защитата на българската маслодайна роза „Дамасцена“ набира все повече популярост. 

„Искаме да предадем обичта си към розата на всеки българин. Розата е прекрасна и на снимка и на картинка, уханието ѝ е вълшебно, но можеш  истински да я познаеш само, когато я усетиш в дланите си току-що откъсната“. Това заяви председателят на СТСБ Екатерина Йорданова в емоционален коментар и призова хората да пазят българската роза, защото тя е една от най-големите ценности на България.

На 22-ри май СТСБ стартира участието си в #Розобер2020 с над 80 членове и симпатизанти от цялата страна, които дойдоха заедно с близките и семействата си, за да дарят своя доброволен труд в  масивите край Карлово и селата Розино, Дъбене и Игановo. В допълнение на инициативата, СТСБ се включи и чрез проект „вХОД ДОБРОВОЛЕЦ“, изпълнен в две части, във връзка със ситуацията около COVID-19.От 4-ти до 7-ми юни беше обучена втората група младежи-доброволци по проекта „вХОД ДОБРОВОЛЕЦ“, заедно с партньорската организация „Европейско бъдеще“, които също се включиха в събирането на розовия цвят. Целевата група на проекта са млади хора на възраст между 18 и 29 години, които имат желание за гражданска активност, обясниха от СТСБ. За втора поредна година в инициативата на синдиката се включиха и представителите на чета „РодАна“ и „Ария България“ .

На 6-ти юни 2020 г. в Карлово, в рамките на проекта „вХОД ДОБРОВОЛЕЦ“ беше проведен Младежки дискусионен форум, по време на който бяха обсъдени идеи и предложения за атрактивни доброволчески дейности и инициативи, свързани с изграждане на мост между поколенията.
„Като част от КНСБ, ние, от СТСБ, изказваме благодарност на партньорите ни в събитието – на нашия общински координатор за град Карлово, както и на Европейски информационен център „Европа директно“, които помогнаха за организацията на дискусионния форум. За нас беше важно да чуем мненията на младежите и всички присъствали на събитието, чието активно участие доведе до нови идеи за практическо осъществяване на  бъдещи доброволчески дейности.“, каза Екатерина Йорданова.Предложенията ще бъдат внимателно разгледани, като приоритет за осъществяването им ще бъде даден на двете най-добри от тях. Проектът „вХОД ДОБРОВОЛЕЦ“ е финансиран от Министерството на младежта и спорта посредством „Национална програма за младежта (2016 – 2020)“. Целта на проекта е да популяризира и стимулира младежко доброволчество чрез изграждане на знания и умения за социална активност. Дейностите по проекта включват неформално обучение и практическа част, като целевата група са млади хора на възраст 18 – 29 г., които имат желание за гражданска активност и се стремят да придобият нови знания и умения в областта на доброволческата дейност. На 27-ми май успешно приключи обучението на първата група доброволци, като от 4-ти до 7-ми юни беше обучена и втората група, съобщиха още от СТСБ.