Председателят на СТСБ покани на чай от роза „Дамасцена“ участници в 10-та юбилейна Спартакиада на транспортните работници

Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова покани на чай женските и младежки лидери, активисти и редовни членове, участващи в 10-та юбилейна Спартакиада на транспортните работници, за да представи пред тях тазгодишните устойчиви кампании, които СТСБ провежда в дните на спортния празник. Двете срещи – с жените и с младежите, проведени в два поредни дни, бяха наситени със силни емоции и споделяне на прекрасни моменти, придружени от слънце, аромат на розов чай и галещия шум на морските вълни.

Срещата със жените се осъществи в градината пред хотел „Калиакра“, в курортен комплекс „Албена“. Екатерина Йорданова беше осигурила чай от изсушен и запазен от нея цвят от роза „Дамасцена“, събиран през 2020 г. от доброволците в кампанията на СТСБ за опазване на българската маслодайна роза. „Поканих ви днес тук, за да се насладим заедно на аромата на този специален чай от цвят на роза „Дамасцена“, събиран ръчно от нас и нашите доброволци в розовите масиви край Карлово през миналата година. За мен е удоволствие да представя днес пред вас и кампаниите на СТСБ, които сме включили в тазгодишното юбилейно издание на Спартакиадата, докато споделяме енергията и уханието на уникалната българска роза. Надявам се срещата ни да бъде ползотворна и приятна за всички вас“, обърна се тя към присъстващите.

Екатерина Йорданова представи трите устойчиви кампании, които СТСБ поддържа и избра да проведе в рамките на 10-та Спартакиада на транспортните работници с международно участие. Първата от тях е свързана с популяризирането на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН, приети през 2016г., които СТСБ приема като свои. Те са свързани с изкореняване на несправедливостите, доброто здраве и мира в света. Втората кампания в Спартакиадата е насочена към ратификацията на Конвенция 190 на МОТ, която се бори срещу насилието в света на труда. Тази кампания е приоритетна за СТСБ, още от 2018г., когато Екатерина Йорданова участва в създаването на правния документ, съвместно с международните партньори. „Насилието в света на труда нарасна драстично по време на пандемията и в тази връзка приемам каузата България да ратифицира Конвенция 190 като по-важна от всякога, за да имаме силен допълнителен правен инструмент, с който да си служим по законов ред в борбата срещу насилието на работното място и в дома“, каза председателят на СТСБ. Тя акцентира върху участието на всеки един от присъстващите и благодари на всички, които още от 2009 г. участват в успешните инициативи на СТСБ, свързани с насилието над жени, целите на ООН и свързания с тях ден – 25 ноември.

Третата кампания, която бе представена и чието начало бе поставено в края на м. март 2021 г., е „Бъдещето е в обществения транспорт“. Най-новата ни кампания е продължение на стартиралата пред 4 години кампания на СТСБ „Нашият обществен транспорт“. Целта й, която е част от инициативата на МТФ и организацията на градовете C-40, е да привлече исторически глобални инвестиции в обществения транспорт, които да създадат нови работни места и да стимулират възстановяване от кризата. В България СТСБ цели да популяризира нуждата от равно участие на държавата във финансирането на обществения транспорт, за да се превърне той в по-привлекателен и удобен за използване от хората. В заключение, Екатерина Йорданова посочи връзката на всички кампании, действия и резултати с постигането на една или повече конкретни цели в името на защитата и грижата на работещите в транспорта.
Надежда Станева, координатор за регион Пловдив и представител на Женския и Младежкия комитет на СТСБ, взе силно участие в срещата край морето. Тя разказа за дългогодишната доброволческа кампания на СТСБ за опазването на българската роза „Дамасцена“. Кампанията започва през 2014 г., когато е представена на конгреса на МТФ в София. Тя припомни, че от 2018г. доброволците на СТСБ се отправят към масивите край Карлово, за да помагат на стопаните в събирането на цветовете на маслодайната роза, нашето национално богатство. Всяка година, в периода края на май – началото на юни, членове на СТСБ се отправят на розобер, наситен с много положителни емоции, абсолютно безвъзмездно. Срещите с ЖК и МК на Спартакиадата тази година съвпаднаха по време със събирането на розовия цвят в долината на розите и това беше допълнителен повод за приятни емоции. Надежда Станева рецитира и стихотворението на младия български поет Костадин Пулев „Розата в прахта“, което той подари на СТСБ през 2018г. То е посветено на уникалното българско цвете и протестите на производителите и демонстративното унищожаване на розов цвят по това време.

В деня на награждаването на Спартакиадата, Екатерина Йорданова се срещна и с представителите на младежката структура СТСБ, за да представи кампаниите. Срещата, отново наситена със силни емоции, се състоя на чаша розов чай, на сцената в близост до хотел „Малибу“ в Албена. Там присъстваха и заместник-председателя на ЖК на СТСБ Милка Костова, както и председателя на СО на СТСБ към БДЖ Вълко Станев.

На срещата, освен представянето на описаните кампании, Екатерина Йорданова обърна внимание и на доброволчеството: „Да подкрепиш в нужда е удовлетворение и радост. Вярвам, че ролята на всеки един от нас за положителната промяна на обществото е пряко свързана именно с делата ни, способността да помагаме и желанието да творим добро.“, каза тя.

В рамките на срещата с младежите, Надежда Станева отново представи кампанията на СТСБ за опазване на роза Дамасцена, като изтъкна, че именно тази кампания на СТСБ за нея е най-хубава, но и най-отговорна, тъй като става дума за българския национален символ. В тази връзка, Екатерина Йорданова припомни радостен момент на признание за Младежкия комитет. На 5 декември 2020 г. – Международния ден на доброволеца, МК на СТСБ грабна приза на Министерство на младежта и спорта за доброволческата си кампания за защита на маслодайната ни роза. Тогава съпредседателят на МК Алина Милушева прие наградата и изказа благодарност от името на младежите. Това признание за безвъзмездния труд на всички участвали в розобера през годините,  вдъхновява и до днес.

В края на срещата СТСБ дари розов чай на всички, които изразиха желание, за да го занесат у дома като красив спомен, който да споделят с близки и приятели.