Екатерина Йорданова проведе среща в „Метрополитен“ ЕАД в рамките на серия от посещения в столичния градски транспорт

По инициатива на председателя на СТСБ Екатерина Йорданова се проведоха серия от срещи в дружества от столичния градски транспорт, съвместно с президента на КНСБ Пламен Димитров. Двамата синдикални лидери изслушаха работещите, дадоха визия за възможни решения на актуалните проблеми и ги изложиха пред ръководствата в последващи разговори, след като се запознаха със състоянието на компаниите в условията на пандемия.

На срещата в „Метрополитен“ ЕАД присъстваха Александър Шопов, председател на СТСБ – Метрополитен, съпредседателят на Младежкия комитет на СТСБ и Антоанета Стоименова от СТСБ.

„Смятаме за наша първостепенна задача веднага след изтичането на споразумението ни със СО за 10-процентното увеличение на заплатите на годишна база да започнем да готвим следващото, защото не искаме да изпаднем във вакуум през следващите години, а искаме устойчивост и предвидимост.“, заяви Екатерина Йорданова, като обърна внимание върху постигнатото от синдикатите по време на пандемията и визията на СТСБ занапред.

„Една от последните ни големи битки беше защита на столичния „Метрополитен“ пред служебното правителство. В крайна сметка успяхме заедно, със силата на преговорите, да запазим сумата за финансирането му в Националния план за възстановяване и устойчивост. Тази победа, заедно със запазването на мярката 60/40 за дружествата, смятам за непосредствени успехи, постигнати в безпрецедентна ситуация, които всички трябва да помним и надграждаме. Да не забравяме и, че в контекста на Зелената сделка метрото остава един от най-екологичните видове транспорт и трябва да се развива.“, припомни председстеля на СТСБ.

В разговорите се очертаха конкретни предложения от страна на служителите за подобряване на условията на труд в дружеството през пандемията, както и известни дисбаланси в заплащането на различните категории труд, конкретно втора категория.
Всички въпроси от страна на служителите бяха незабавно адресирани към изпълнителния директор проф. д-р инж. Стоян Братоев. На срещата присъстваха и заместник-изпълнителният директор на компанията, представител на борда на директорите и главният счетоводител.

Екатерина Йорданова и Пламен Димитров се запознаха и с финансовите промени и конкретните загуби от пътникопотока в дружеството и обсъдиха възможни решения за излизане от кризата и подобряване на безопасността и условията на труд. И двете страни дадоха гаранции, че остават в диалог и ще следват договореното в интерес на хората.