СТСБ бе домакин на работно посещение на европейските социални партньори UITP и ETF

Социалният диалог в градския транспорт в големите градове е пример как се постигат добри и дълготрайни резултати в полза на хората,  заяви Екатерина Йорданова

Конструктивен и постоянен диалог – това е рецептата за решаване на социалните проблеми в компаниите на обществения транспорт в големите български градове.Това стана ясно по време първата среща по проекта – “Социалният диалог в сектор градски транспорт в страните от Централна и Източна Европа”, който се реализира от  европейските социални партньори – Международната асоциация за обществен транспорт (UITP) и Европейската транспортна федерация (ETF). Първата дискусия за обмяна на опит и добри практики се проведе на 27 април 2018 г. в София под домакинството на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ).

В дискусията участваха лидерите на синдикалните организации и ръководителите на компаниите – „Столичен електротранспорт” ЕАД (председател на СО Емилия Иванова, зам.-директора Иво Василев, Десислава Чомпалова, член на СД и Иво Пранджев, началник отдел „Иновативни проекти“), „Столичен автотранспорт” ЕАД (СО Мария Георгиева и изп. директор Слав Монов), „Център за градска мобилност” ЕАД (председател СО Божидар Данчев и Румяна Милова, член на СД), „Метрополитен” ЕАД (председател СО Татяна Пачкова и изп. директор проф. д-р инж. Стоян Братоев), „Бургасбус” ЕООД (председател на СО Николай Иванов и зам.-директор Любомир Атанасов) и „Градски транспорт – Варна” (председател на СО Павлина Николова, без представител на ръководството).

„Радвам се, че СТСБ е домакин на тази среща, по време на която европейски и български социални партньори се събират, за да научат повече едни за други, да сверят часовниците си, да поемат от опита на другия, да предадат своя собствен опит и всеки да намери приложение на новото в собствения си контекст”, заяви при откриването на срещата председателят на съюза и вицепрезидент на ETF Екатерина Йорданова.

Брижит Олие от UITP и Сабине Триер, представител на секция „Градски транспорт” в ETF презентираха организациите, които представляват и целите на проекта (повече за проекта). Двете представиха и своя опит в секторния социален диалог на европейско ниво, чрез който се гарантира справедливото представителство и баланс между интересите на работници и работодатели, както и единни правила за всички в Европа.

Изпълнителният секретар на СТСБ Даниела Златкова представи доклад за България, изготвен в рамките на европейския проект “Социални условия в европейските компании за градски транспорт”. Проектът обобщава данни за 10 години в периода 2004 – 2014 г. Според изследователите социалният диалог е присъщ за публичните компании в България и много рядко в частния сектор, което води и до по-ниска социална защита на работещите в него. В общинските дружества има колективно трудово договаряне, а в частния сектор то съществува в малкото компании, в които има синдикални организации. Според доклада в повечето големи градове  възлагането е директно по европейския Регламент 1370/2007 г. за обществените услуги за пътнически превоз с железопътен и автомобилен транспорт. В по-малките градове обикновено услугата се възлага на частни оператори на база обществена поръчка.

Според доклада на европейските експерти през последните години се отчита подобряване на нивото на възнаграждeнията, гарантирано плащане на извънредния труд, допълнителни социални придобивки и подобрени условия на труд. В сектора се отчита недостиг на водачи. Най-динамично нараства работната заплата в общинските превозвачи,  като за последните 10 години тя се увеличила два пъти, става ясно още от европейския доклад. Такива данни обаче няма за компаниите в по-малките градове, защото повечето частни оператори у нас отказват достъп до каквато и да било информация.

В следващата част работодателите представиха своите компании и направиха оценка на индустриалните отношения и социалния диалог, а също така очертаха какви са предизвикателства пред управлението през следващите 5 години. В повечето дружества има постоянен диалог със синдикатите, почти ежедневен, има работещи социални комисии, подписани и действащи КТД. Като най-голям проблем пред работодателите стоят очакванията на хората за по-бързо и съществено увеличение на доходите, за което настояват и синдикатите. С тях е свързано и все по-трудното привличане на млади хора в професията и нарастващата липса на персонал. Голяма част от водачите получават образование и професионален опит в България, след което отиват да работят в Западна Европа заради по-доброто заплащане.

Според председателите на организации нивото на заплатите е проблем за страната като цяло, но трябва да се отчита, че работата в компаниите на градския транспорт е изключително отговорна и стресова и е необходимо възнагражденията всяка година да вървят със стъпка нагоре. При преговорите не сме се отказали от нито една допълнителна придобивка, която подпомага бюджета и здравето на нашите работници, бяха категорични синдикалните лидери. Според тях най-големият проблем е текучество и липсата на млади хора, които да поемат професията. В компаниите за градски транспорт трудно се задържат и мотивират хората, ако няма постоянно финансово стимулиране, ако няма стимули за кариерно израстване и за обучение на персонала, смятат още синдикалните лидери. Важен фактор са също условията на труд, които през последните години с модернизацията на парка се подобряват, но има още много да се желае в по-малките звена като подстанции, сервизи и депа. Затова при преговорите за нови КТД тези въпроси ще бъдат поставяни и отстоявани, защото от тях зависи съдбата на работниците, качеството на предлаганата услуга и бъдещото стабилно развитие на компаниите.

„Имали сме трудни моменти, но СТСБ винаги е вярвал, че със средствата на диалога може да се постигне повече, отколкото чрез конфликти и заплахи”, коментира председателят СТСБ Екатерина Йорданова по време на дискусията. Според нея диалогът в духа на взаимното уважение, граден и развиван през годините, дава по-добри и по-дълготрайни резултати. Той позволява последователност, устойчивост, надграждане на решенията и договореностите. По нейна оценка социалният диалог в компаниите на градския транспорт в София е пример за истинско партньорство, който  е постигнал много за работещите през последните 10 години. Добър е диалогът в Бургас, за съжаление има проблеми във Варна и други градове.

Срещата беше изключително продуктивна и полезна. Това беше мнението на всички участници в първия етап по проекта. През октомври в София ще се проведе семинар, в който ще се включат представители на синдикатите и работодатели от Словения, Хърватска и Сърбия.