СТСБ отбелязва Европейската седмица на мобилността

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) за поредна година се включи в Европейската седмица на мобилността, която се реализира с подкрепата на Европейската комисия (ЕК) и се  провежда ежегодно в периода 16-22 септември.

През 2020 г. темата на събитието е „Чиста мобилност за всички“, под мотото –  „Избери как да се придвижиш„. Темата отразява амбициозната цел за въглеродо-неутрален континент до 2050г., както беше заявено от Урсула фон дер Лайен, президент на ЕК, при представянето на Зелената Сделка. Също целта е да се наблегне на възможността за достъп до лишен от вредни емисии транспорт. Въпреки разнородните климатични, географски и социо-икономически условия в градовете в Европа, могат да бъдат взети мерки за постигане на въглеродо-неутрална градска среда. Следователно, Европейската седмица на мобилността 2020 насърчава хората и местните власти да предприемат стъпки към постигането на дългосрочната цел за въглеродо-неутрален континент.

В качеството си на най-голямото обединение на транспортни синдикати в страната, СТСБ застана зад европейската инициатива, в която е заложен принципът за насърчаване на устойчива градска мобилност, водеща до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията и здравословните проблеми.

Тази година, СТСБ, като една от първите организации, които реализират кампанията „Нашият обществен транспорт“, отново ще я проведе, като част от глобалната инициатива на Международната транспортна федерация (МТФ), в която членуваме като организация. Фокусът е върху популяризирането на значението на обществения транспорт за достъпна и устойчива мобилност.

МТФ залага десет програмни приоритета в борбата с климатичните промени, които са следствие от разбирането,че няма да има решение за извънредната екологична ситуация без радикална трансформация на транспорта през следващите две или три десетилетия. Сред тези приоритети са усилията да направим обществения транспорт социален и екологичен приоритет; да се уверим,че финансирането за климата ще е в сила и за обществения транспорт; да напомним, че пътниците са „ защитници на климата“; да подкрепим електрификацията на обществения транспорт; драстичното намаляване на трафика на частни превозни средства в градските райони, както и двустепенната декарбонизация: енергийна демокрация и транспортна демокрация.

През последните години София поднови градския си транспорт като направи нови инвестиции в екологичен аспект. Днес над 90% от градския транспорт на София е с най-високия европейски стандарт – Евро 6. Вече 60% от градския транспорт на столицата е с нулеви вредни емисии, като 40% от автобусите са нискоемисионни. С доставката на още 60 нови автобуса – на природен газ и на 20 електробуса, 70% от автотранспорта е обновен.

Метрото е най-бързият, удобен и екологичен градски транспорт. Всеки ден с него пътуват над 350 000 души. С пускането на третата линия в експлоатация, вече ще се придвижват половин милион души днeвно, а новооткритите работни места, свързани с новата линия, вече са 369. Метрото спестява времето за пътуване на хората, които го използват, с между 50–70%. Любопитен факт е, че тези, които пътуват с него, изгарят 43 800 калории годишно. Всяка година метрото спестява 75 000 тона вредни емисии, а с окончателния завършек на третата линия се очаква количеството да достигне до 90 000 спестени тона.

За повече от 10 години усърдна работа и ползотворни партньорства, СТСБ допринесе за по-добрите условия на труд и преквалификацията на нашите транспортни работници, както и за увеличнието на работните места и заплатите в сектор „Транспорт“.

Началото на кампанията „Нашият обществен транспорт“, с което стартирахме Европейската седмица на мобилността, се състоя на 16.09.2020г., в София, на метростанция „България“, която избрахме като символ на чистата мобилност, екологията, удобството и бързината на придвижване в столицата.