СТСБ отбелязва 25 ноември с популяризиране на обучителния модул за насилието над жени в транспорта

И тази година СТСБ отбелязва Международния ден за премахване на насилието над жени – 25.11.2018г. с поредица от акции в София и страната. Темата за насилието става все по-актуална и в България. 22 жени са изгубили живота си у нас само тази година вследствие на посегателство над личността им въз основа на това, че са от „по-слабия“ пол. Това не се случва само вкъщи или на улицата; физическа или психическа агресия има и на работното място. Транспортът, като част от публичните услуги, е сред най-уязвимите сектори. Често насилието е със смесен произход, но статистиката явно показва, че потърпевши са главно жените като „по-лесен“ обект. Мерките против него обаче са от полза за всички. Както СТСБ, така и Европейската и Международната транспортни федерации се обръщат към мъжете и жените в сектора да предприемат синдикални действия под мотото: „По-силни заедно – да премахнем насилието над жените в транспорта!“

Тази година СТСБ и неговите синдикални организации по места организират събития, на които се популяризира учебният Модул 4 „Насилие и тормоз над жените“, част от обучителния пакет на ETF за равенство между жени и мъже в транспорта,  който е свободно достъпен и онлайн на 6 езика, през сайта на СТСБ и на Европейската транспортна федерация (ETF). Пособието беше създадено през 2017 г. в рамките на проекта „Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост (EVE)“ с финансовата помощ на Европейския съюз, чийто водещ изпълнител беше СТСБ. Бяха проведени 6 обучения за обучители, в които взеха участие редица анктивисти на СТСБ от всички основни сектори.

Синдикалните лидери на организации започнаха своята дейност по популяризиране на проекта EVE  и обучителния Модул 4 пред своите членове. На 23 ноември СО към Деспред, с председател Бойка Христова, представи Модул 4 по време на празнично събиране на организацията, като бяха разяснени съдържанието и темите на модула.

На самия 25 ноември, СО към „Столичен автотранспорт“  с председател Мария Георгиева и СО към Столичен Електротранспорт с председател Емилия Иванова също провеждат свои събития за популяризиране. Столичен Електротранспорт организира съвместно с Дамски клуб ‘Зонта“  акция, посветена на Международния ден за борба с насилието над жени.

Акцията стартира в 16.30 ч., когато оранжев ретро трамвай ще тръгне от пл. Възраждане до кв. „Иван Вазов“, НДК и обратно. По време на неговата обиколка модул 4 ще бъде представен както на активистите от СО „Електротранспорт“ и Зонта клуб „Света София“, така и на гражданите на София.

СТСБ за втора поредна година си партнира със Зонта клуб „Света София“ за отбелязване на 25 ноември и шестнадесетдневката за борба с насилието над жени и деца. Kампанията “Зонта казва НЕ” се провежда всяка година от 25 ноември (Международен ден за елиминиране на насилието над жените) до 10 декември (Световният ден на човешките права) и е част от кампания на ООН „Orange the world“. В следващите дни и други синдикални организации ще направят свои събрания за представяне на Модул 4 по места.