СТСБ отпразнува транспортния празник в Карлово

За нас е важно да бъдем сред нашите членове и да работим за подобряване на живота на хората, заети в сектора, подчерта Екатерина Йорданова

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) отпразнува Деня на транспортните работници на 24 юни 2017 г. в Карлово. Тази година домакин на тържествата бe синдикалната организация към „Превозна служба” – БДЖ в града на Левски. Празникът съвпадна с първото издание на Фестивала на лавандулата, който бе организиран от община Карлово. Представители на СТСБ от цялата страна се събраха в къщата клуб на КНСБ в старата част на града. Празнично приветствие към тях отправи председателя на СТСБ Екатерина Йорданова.

„Не случайно избрахме да сме в Карлово за нашия ден. СТСБ е ясно разпознаваем в Европа и света, но за нас е важно да бъдем сред нашите членове и сред хората. А това може да се случи, само когато имаме активни представители по места, какви са Надежда и Вълко”, заяви Екатерина Йорданова.

Екатерина Йорданова подчерта, че през годините съюзът се превърнал в незаобиколим фактор при формирането на националните, европейските и глобалните политики в областта на социалните дейности,  борбата с насилието и равенството„Надявам се, че чрез вас да достигнем до вашите синдикални организации и членове, до работодателите, до нашите социални партньори, до българския народ. Ние ще продължим да работим за един устойчив обществен транспорт, за това да го развиваме, да предоставяме качествена услуга чрез качествени работни места. И така да правим живота на хората, заети в транспорта всеки ден все по-добър”, заяви още Екатерина Йорданова.

Представителят за регион Пловдив и член на Младежкия комитет на СТСБ Надежда Станева представи обществените кампании, които съюзът подкрепя. „Нашият съюз е специален, защото обединява в себе си всички видове транспорт – воден, пътен, железопътен, телекомуникации, логистика и туризъм. Нашата дейност е важна за икономиката и живота на хората, но смятаме също, че е наш дълг да участваме активно в обществения живот на България и да подкрепяме важните за страната ни инициативи и да ги популяризираме на всички местни и международни форуми, в които участваме”, обясни Надежда Станева и посочи кампаниите на СТСБ в подкрепа на „Варна – Европейска младежка столица 2017″, „София – Европейска столица на спорта 2018“ и „Пловдив – европейска столица на културата 2019”.

„Щастлив съм, че СТСБ е тук именно в годината, когато честваме 180-годишнината от рождението на великия българин Васил Левски и че организации от цялата страна провеждат такива инициативи в Карлово”. С тези думи приветства своите колеги от страната председателят на „Превозна служба Карлово – БДЖ” и домакин на събитията Вълко Станев. Той връчи специална награда на „Електротранспорт” – София, дружеството, което събра най-много подписи в СТСБ за Европейската гражданска инициатива Fair Transport Europe за социална справедливост в транспорта. Голямата изненада за всички бе празничната торта, която бе подарък от карловската организация.

Сутринта председателят на СТСБ Екатерина Йорданова и представители на съюза  присъстваха на тържествената литургия за Еньовден в църквата „Успение Богородично”, в която е служил йеромонах дякон Игнатий.

Литургията бе отслужена в съслужение от карловския отец Марко и отец Владимир от църквата „Св. Параскева”, гр. Твардица, Република Молдова. Те се помолиха за здравето и безаварийна работа на всички транспортни работници, както и за благоденствие и мир в България.

По време на тържествата гостите на Карлово се насладиха на десетки събития, която се състояха в рамките първия Международен фестивал на етерично-маслените култури Карлово 2017, организиран от общината и Националната асоциация на производителите на етерично-маслени култури под патронажа на Министерството на земеделието.

Представителите на СТСБ  бяха сред феновете на концерта на талантливия изпълнител от „Евровизия” Кристиян Костов, който се състоя на площад „20-ти юли” и бе поантата на тържествата.  Младежката организация на Съюза бе сред най-големите му поддръжници по време на европейския песен конкурс и проведе кампания във Фейсбук за гласуване в негова подкрепа.