СТСБ почете загиналите при трудови злополуки

Екатерина Йорданова и представители от синдиката поднесоха венци и цветя на паметника пред сградата на КНСБ

Представители на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) почетоха паметта на загиналите работници при трудови злополуки заедно с колегите си от другите федерации по време на честване пред сградата на КНСБ, което се проведе на 27 април 2018 г. Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова и синдикални активисти  от съюза поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите работници.

Международният ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки се отбелязва ежегодно от 28 април 1989 г. по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите, а от 2001 г.  се отбелязва и като Световен ден за безопасност и здраве при работа.

На събитието присъстваха зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Цветан Симеонов от Българската търговско промишлена палата, изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова. По данни изнесени от вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов броят на смъртните случаи се увеличава. Като най-рискови остават строителството и сектор  „Сухопътен транспорт“.

По данни на МОТ повече от 2,78 милиона души умират ежегодно в резултат на трудови злополуки и професионални болести. Около 2,4 млн. (86.3%) от тези смъртни случаи се дължат на свързани с работата заболявания, а над 380 000 (13.7%) са в резултат на трудови злополуки. Общо трудовите злополуки и свързаните с работата заболявания в световен мащаб засягат 374 млн. души. Разходите за преодоляване на последствията от всичко това се оценяват на 3,94% от световния брутен вътрешен продукт всяка година. В рамките на ЕС повече от 3700 работници умират при трудови злополуки всяка година и има повече от 200 000 смъртни случаи вследствие на болести, свързани с работата. През 2017 година 20 души от него са загубили живота си, 14 от сектор „Сухопътен транспорт“.

На официална церемония КНСБ връчи за поредна  11 година наградите  „Прометея“ за принос в подобряването на работната среда, здраве и безопасност на хората. Отличията се присъждат на работодатели с принос към безопасността и здравето на работещите, а номинациите се излъчват от синдикалните организации. Тази година бяха отличени „Софинвест“ ЕООД,  Медицинският университет в Пловдив и детска градина „Мирослава“ също от Пловдив.