СТСБ продължава преговорите за повишаване на доходите на работещите в градския транспорт на София

Условията на труд, извънредните часове и допълнителните придобивки също са във фокуса на разговорите със СО

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) и КНСБ продължават преговорите за повишаване доходите и подобряване условията на труд на работещите в столичния градски транспорт. Тази седмица те депозираха в общината искане за разговори с кмета Йорданка Фандъкова по шест важни теми:

1. Ограничаване на извънредния труд до нормите в Кодекса на труда, без това да рефлектира върху размера на брутните трудови възнаграждения на водачите в столичния градския транспорт;

2. Спиране на нощния транспорт;

3. Спешни мерки от страна на Столична община и КАТ за освобождаване на бус лентите от нарушители;

4. Конкретни стъпки за повишаване на възнагражденията в Столичния градски транспорт;

5. Спешни мерки за привличане на нови кадри в компаниите и диалог с всички държавни институции за съкращаване на административните пречки пред по-бързото обучение на нови водачи

6. Законодателни мерки за криминализиране на агресията срещу водачите в градския и обществен транспорт не само в София, но и в цялата страна.

Припомняме, че тези искания бяха формулирани в резултат на поредица от срещи през изминалия месец в КНСБ с шофьори и представители на синдикалните организации на СТСБ в столичен авто- и електротранспорт.

В писмото се казва също, че като организация, представляваща близо 2/3 от работещите в столичния градски транспорт, КНСБ не може да стои безучастно в тази ситуация, която се експлоатира от някои политически сили и излишно нагнетява напрежението в опит за трупане на политически актив в момент, когато се решават чисто синдикални проблеми.

КНСБ застава зад действията на синдикалните си организации в столичния електро- и автотранспорт и като цяло на Съюза на транспортните синдикати в България, като организацията с най-сериозни заслуги за подобряване условията на труд и повишаване доходите в столичния градски транспорт.

Председателите на организациите на СТСБ Емилия Иванова („Столичен електротранспорт” ЕАД)  и Мария Георгиева („Столичен автотранспорт” ЕАД) , както и представители на депата в двете дружества присъстваха на заседанието на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния Общински съвет на 27 февруари. На него бяха изслушани основните искания на представителите на група протестиращи шофьори, а също така и на двата синдиката, които са легитимните представители на работещите – КНСБ и КТ „Подкрепа”.

В изказването си пред комисията Мария Георгиева заяви, че няма организация, която да е постигнала повече за хората в двете транспортни дружества от СТСБ. И като условия на труд, и като заплащане. Тя припомни, че преди няколко години линиите на столичния автотранспорт бяха подготвени за отдаване на частни оператори, което щеше да доведе на практика до фалит на общинското дружество. „Само преди месец постигнахме 10% увеличение, преговорите за следващото повишение продължават”, подчерта Мария Георгиева и допълни, че СТСБ настоява да се вдигнат заплатите не само на водачите, но на всички работещи в градския транспорт.

През последния месец КНСБ и СТСБ проведоха редица срещи с членовете на синдиката в двете столични транспортни дружества, както и с ръководствата им в търсене на причините и решенията за недостига на кадри – общо 255 водачи, коментира председателят на СТСБ Екатерина Йорданова след заседанието на комисията. По думите ѝ заплатите на водачите се вдигат регулярно, а в момента преговорите между синдикалните организации и ръководствата на дружествата продължават. Първостепенна задача при преговорите на синдикатите е, преди да се фокусираме върху конкретните проблеми на отделните групи работещи, да се решат общите за всички проблеми. През януари се подписа увеличението с 10% за всички работещи в столичните транспортни дружества и то е в сила от 1 февруари  2019 г.

Комисията по транспорт към Столичния Общински съвет взе решение  Общината на база анализите в двете транспортни дружествата и ЦГМ, да предостави информация за финансовите измерения на всяко едно от исканията на работещите в градския транспорт, които да бъдат обсъдени на специално заседание на 13 март.