СТСБ разшири кампанията „Нашият обществен транспорт“ като присъедини към нея Варна, Бурга, Плевен и Карлово

    

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) за поредна година се включи в Европейската седмица на мобилността, която ежегодно се провежда в периода 16-22 септември. За 2018 година темата бе „Мултимодалност“, а мотото – „Комбинирай, движи се!“.

Като един от най-големите транспортни синдикати в страната ние застанахме зад европейската инициатива, която е от полза за устойчивото развитие на градовете и транспортния сектор и участвахме в седмицата с кампанията на Международната федерация на транспортните работници (ITF) – „НАШИЯТ обществен транспорт“ и с инициативата на Европейската транспортна федерация (ЕTF) – „ЗА справедлив транспорт”. По време на седмицата също така разяснихме как общественият транспорт ни помага да работим за постигането на някои от ключовите цели на ООН за устойчиво развитие като – цел 8: достойна работа и икономически растеж; цел 11 – устойчиви градове и общности и цел 16 – мир, справедливост, силни институции.

През септември в рамките на Седмицата на мобилността ние разширихме кампаните от София към други градове в страната – Варна, Бургас, Плевен и Карлово. Младежката организация на СТСБ с видео обръщение отправи предизвикателство към нашите организации и ги призова да представят ползите от придвижването с различните видове обществен транспорт, като и комбинирането му с вело- и пешеходно придвижване. Приканиха ги да насърчат хората да намалят придвижването с личните си автомобили, които са едни от най-сериозните замърсители на въздуха в големите градове.

На 18 септември 2018 г. кампаниите бяха представени в района на Централна гара София, която е един от най-големите мултимодални центрове на столицата. В него се събират автобуси, трамваи, метро, междуградски автобуси, влакове. До там може да се стигне безпрепятствено с велосипед или пеша. В този ден инициативата събра представители на организациите ни в столичните транспортни дружества – Центъра за градска мобилност (ЦГМ), „Столичен електротранспорт“, „Столичен автотранспорт“ и „Метрополитен“. Събитието бе открито от Боби Данчев, който е председател на СО в ЦГМ и член на УС на СТСБ, включиха се също Мадлен Йорданова и Любомир Дренски от младежката организация и зам.-председателят на Женския комитет Милка Костова. Сред гостите бе и директорът на поделение „Малашевци“ към „Столичен автотранспорт“ Кирил Георгиев. По-късно синдикалните активисти раздадоха брошури на пътниците и ги запознаха с целите на двете кампании и цел 11 на ООН.

На 20 септември „Столичен автотранспорт” ЕАД подкрепи Европейската седмица на мобилността 2018. Денят започна с разпространението на плакати в автобусите на дружеството, които дават информация на гражданите на столицата за „Нашият обществен транспорт” и „ЗА справедлив транспорт”.

След обяд се проведе инициативата „На работа с велосипед“. На интерактивната площадка в депо „Малашевци“ работещи в поделението и техните деца се състезаваха с велосипеди при спазване правилата за движение по пътищата.

Плакатите на кампанията „Нашият обществен транспорт“ вече са монтирани в много от столичните автобуси, тролейбуси и трамваи, където ще останат още месец. Приканваме пътуващите, които видят плаката на кампанията да се снимат пред него и да споделят снимката си във Фейсбук с таг FederationofTransportTradeUnionsinBulgaria @FTTUB #opt #еmw218 и така да я подкрепят и разпространят сред своите приятели в социалните мрежи.

Кампанията #НашиятОбщественТранспорт. #OPT получи специална подкрепа и от евродепутата Ева Паунова-Майдел.

Град Карлово също се присъедини към националните действия в подкрепа на #OPT благодарение на Вълко Станев и колегите от СО към „Превозна служба Карлово – БДЖ“ – едни от най-активните поддръжници на синдикалните кампании и инициативи, и националните каузи, които се подемат от СТСБ.

Предизвикателството беше прието и от други наши организации. На 21 септември в Международния ден на мира, Летище „София“ и „Метрополитен“ бяха гостоприемни домакини на втората софийска акция от кампанията #НашиятОбщественТранспорт на СТСБ, която се състоя на входа метростанцията на Терминал 2 – другият голям интермодален хъб, който съчетава автобусен и метро превоз и е международният портал на столицата ни.

Много силно се включиха организациите ни към Летище „София“ и ДП „РВД“, с активното участие на синдикални лидери и активисти от „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“, ЦГМ и „Метрополитен“.

Директорът на поделение „Малашевци“ към „Столичен автотранспорт“ ЕАД Кирил Георгиев, сподели пред синдикалните активисти и лидери защо кампанията е важна от гледна точка на работодателите в софийския градски транспорт. Евелина Петрова, секретар на СО към Летище „София“, представи ползите за работещите в транспорта и кампанията на Европейската транспортна федерация „ЗА справедлив транспорт”. Поставихме акцент и върху цел 16 на ООН.

На 22 септември организацията ни в „Градски транспорт Варна“ също прие предизвикателството и в рамките на Европейската седмица на мобилността 2018 разпространи в морската столица двете кампании.

 

Плакатите на инициативата „Нашият обществен транспорт” вече са поставени във варненските автобуси, за да могат гражданите и гостите на морската столица да се запознаят с нея и да научат, че използвайки обществен транспорт опазват градовете си от задръствания и вредни емисии, пазят природата и подпомагат развитието на общинското дружество и работещите в него.

Същият ден последва подкрепа и от „Бургас Бус“, където членовете на нашата организация представиха кампанията и също поставиха плакати в автобусите на общинското дружество.

Плевен също застана зад инициативата и в тролеите на града също се проявиха плакатите. Колегите представиха пред гражданите на града предимствата на използването на обществения транспорт в контекста на цел 11 на ООН.

 

Техните нови превозни средства, като и в останалите градове с общински дружества, са закупени с подкрепата на европейските програми. Те са екологично чисти, не отделят вредни вещества при експлоатацията си, с нисък разход на енергия и осигуряват бърз и надежден транспорт.