СТСБ участва на форума „Електромобилната революция в Европа“ в Брюксел

В София Екатерина Йорданова връчи награда на община Габрово за екипен проект в електрическата мобилност

„Електротранспортът ще има все по-сериозен дял в бъдещето на сухопътния транспорт и това наше мнение се потвърждава и на европейско ниво.“ Това заяви Мила Николова, представител на Съюза на транспортните синдикати в България, във връзка с приключилия вчера в Брюксел семинар на тема „Електромобилната революция в Европа“. Форумът бе организиран от научния център „Антал Йозеф“ и се фокусира върху няколко аспекта: ролята на Европейската комисия, на националните правителства, на частните инвеститори и на потребителите. Бяха разгледани възможностите за финансиране от страна на Европейския съюз. Представени бяха добри практики от 5 страни – Чехия, Унгария, Словакия, Словения и Хърватия, по отношение на националните политики, градския транспорт и енергийното осигуряване на този вид мобилност. Политиките за подкрепа на използването на електрически и хибридни индивидуални средства за транспорт на национално ниво обхващат както публичния, така и частния сектор. Каква инфраструктура следва да бъде изградена, от кого и как е въпросът, от който най-много зависи разпространението на тези превозни средства. Трансграничните инфраструктурни проекти (например между Братислава, Любляна и Загреб) са един от добрите възможни отговори.

Общественият транспорт продължава да държи първата линия в използването на електромобили, които все повече доказват своите предимства като чист и икономичен превоз. Развитието продължава по отношение на двигателите, организацията на процеса на зареждане и оптимизиране на цената както на средствата, така и на транспортната услуга. Новите смесени двигатели и на водородна основа се очакват с нетърпение да влязат в масова употреба. Всичко занапред силно зависи от иновациите в сектора. Инвестициите също стават смесени – както публични, така и с частен капитал, но пък и по-съществени.

По същото време в София се проведе годишното раздаване на наградите на българския Икономически клъстер за електромобилност (ИКЕМ), което дава тласък именно на новите решения и подхранва българските надежди за все по-модерен и устойчив транспорт.  Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова връчи награда на кмета на Габрово Таня Христова, с която се отличава първата българска община с модел за използване на електрически автобуси в нова транспортна схема. Проектът е реализиран в партньорство с Националната браншова организация „Индустриален клъстер електромобили“ (ИКЕМ). „Щастлива съм да връча тази награда на една жена кмет, защото тя е пример как жените в екип могат да провеждат успешно устойчиви политики и да ги реализират на практика”. Това заяви Екатерина Йорданова след церемонията, визирайки приноса на Таня Христова и на изпълнителния директор на „Общински пътнически транспорт” – Габрово Екатерина Караколева.