СТСБ участва в тържествата за Деня на транспортните работници под патронажа на министър Ивайло Московски

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) участва в тържествата по повод празника на транспортните работници, които се организираха от Научно-техническия съюз по транспорта (НТСТ), Федерацията на научно-техническите съюзи в България, Форума за балкански транспорт и инфраструктура, под патронажа на министъра на транспорта Ивайло Московски. Честванията се състояха на 28 и 29 юни 2017 г.

Откриването на празниците се състоя първия ден в голямата зала на Научно-техническите съюзи в София с празнично приветствие на председател на УС на НТСТ  инж. Кирил Ерменков. В него той  акцентира върху предизвикателствата и перспективите пред транспортния сектор в България и включването на младите хора, които да бъдат носители на иновациите в сектора.

СТСБ бе представен от изпълнителния секретар на съюза Даниела Златкова и Игнасия Ацева. Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова не успя да се включи в събитието заради неотложни ангажименти, но изпрати поздравителен адрес до участниците. „Искам да ви честитя общия ни празник и да ви благодаря за съвместната ни работа по редица кампании и социални проекти, които ние организираме в сектор транспорт”, пише Екатерина Йорданова. „За СТСБ е особено важна и вашата съпричастност към нашите усилия за постигане на по-безопасен и по-ефективен транспорт, за подобряване на условията на труд и безопасност на работните места, за повишаване на качеството на предоставяната транспортна услуга, за подобряване на заплащането в сектора”, се казва още в поздравителния на председателя на СТСБ.

Млади преподаватели и ученици от транспортните училища бяха отличени с  награди за своите научни постижения, а работите им бяха оценени като важни за развитието на сектора. Празникът завърши с талантливите изпълнения на ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

С Деня на транспортния работник се свързаха и честванията на 70-ата годишнина от първия полет на българската гражданска авиация, които бяха организирани от  Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) съвместно с BULATSA, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация”, Летище София и Съюз на ветераните от БГА, с подкрепата на Луфтханза Техник София. Събитието се проведе в сградата на ДП „Ръководство на въздушното движение“ на 29 юни 2017 г. На него СТСБ бе представен от международния експерт Антония Панайотова, която е и зам.-председател на секция „Гражданска авиация” към Европейската транспортна федерация (ЕТФ). Тя поздрави участниците от името председателя на СТСБ и вицепрезидент на ETF и ITF Екатерина Йорданова.

Приветствия към участниците отправиха директорът на Асоциацията на българските авиокомпании /АБА/ и управител на Института по въздушен транспорт Светослав Станулов и зам.-министърът на транспорта Велик Занков, който прочете поздравлението на министър Московски. На честването с почетен юбилеен знак и грамота бяха отличени 116 души, допринесли през годините за успешното развитие на българската гражданска авиация.


Първият полет е извършен по редовна линия София – Бургас на 29 юни 1947 г.  в 10.20 часа, а 15 минути след това е излита и втори самолет ЛИ 2 с официалните лица на борда. Това е първия  полет на БГА по редовна линия. Този ден се приема за рождена дата на Българската гражданска авиация.