Тенденции и предизвикателства в европейския транспорт

dsc06812Бъдещето на транспорта в Средна и Източна Европа се опитаха да очертаят събралите се на регионалната конференция на ЕТФ синдикални представители от 8 страни.  Тя се състоя на 6 -7 октомври в Загреб в рамките на проекта на ЕТФ „Трендс“ (тенденции). На нея от страна на СТСБ присъстваха синдикални лидери и експерти от воден, въздушен транспорт и логистика – сектори, които са на първа линия в сблъсъка с новите предизвикателства.

Академия „Ева“, партньор по проекта, представи изследванията си по водещите 4 теми: глобализацията, автоматизацията, климатичните и демографските промени. Учените подчертаха, че явленията сами по себе си не са със знак плюс или минус и много зависи от управлението и от самите социални партньори как ще се справят с тях.

На тази тема беше и дискусията, където работни групи, разделени на езиков принцип, дадоха отговор на поставените въпроси на базата на своя опит. Те бяха поканени не само да го споделят, но и да изразят своето виждане за бъдещи стратегии и действия на европейско ниво. Въпреки различията по места, стана ясно, че колективната защита няма алтернатива и синдикатите имат за задача да се осъвременят, за да достигнат до младите хора, включително младите жени. СТСБ представи своята богата и успешна практика в хоризонталните политики за младежи и жени.

Още една, четвърта конференция предстои по проекта, след което ще бъдат представени обобщените заключения и те ще послужат като основа за важния политически дебат, който трябва да бъде проведен в навечерието на конгреса на ЕТФ през май 2017г. и който ще очертае пътя на федерацията през следващите пет години.