Туризъм и спорт на Витоша в Деня на транспортния работник

Den2016Масово участие предизвика поканата на младите транспортни работници от „Младежки Форум 21 век“ към техните колеги от столицата за честването на Деня на транспортния работник 26 юни. След миналогодишното му отбелязване с културно събитие, тази година денят бе посветен на туризма и спорта. Транспортни работници, техните семейства и гости на празника потеглиха на поход до Витоша. Събитието бе по проект „Активни в почивката, активни в труда“ , който се изпълнява от „Младежки форум 21 век“ с финансовата подкрепа на Столична община – Програма Европа 2016г.

pohod Den2016Участниците бяха на възраст от 0 до над 60 и доказаха, че за любовта към природата и здравословния начин на живот никога не е прекалено рано, нито късно. Сред зеленината и чистия въздух на планината над Княжево бяха проведени състезателни спортни игри с участието на малки и големи. 13 отбора се състезаваха в 8 кръга, като във всеки от тях имаше поне по един невръстен столичанин. Голямо оживление предизвика надпреварата в игри от детството – скачане на въже, гоненица за щипки, хвърляне на малки топки в кош, както и лимбо състезанието, където, разбира се, най-малките бяха най-силни. Накрая не само победителите получиха подаръци – спортни пособия, но имаше и за немалка част от веселата публика.

igri2 Den 2016По време на празника беше проведена беседа, в която планинските водачи на похода разказаха подробно за възможностите за спорт и туризъм, които Витоша предлага според интересите и силите. Те дадоха и ценни съвети за предварителна подготовка – екипировка, осигуряване на комуникация, подредба на багажа. Посочиха и маршрути за начинаещи туристи, които да насърчат участието и на тези, които имат желание, но нямат опит.

Екатерина Йорданова, председател на СТСБ и общински съветник, бе гост на събитието. Тя направи връзката с грижата за общественото здраве, активната почивка и работоспособността. Тя подчерта, че общината полага немалко усилия в тази посока и именно в този дух е кандидатурата на София за спортна столица 2018г. „Нашата прекрасна природа е богатство и ние се грижим то да е достъпно за всеки“, каза тя. Г-жа Йорданова награди синдикалния лидер от „Столичен електротранспорт“ Милка Костова за най-многобройно и активно участие в инициативата.

Разд листовкаБе проведена и информационна кампания „Активни в почивката, активни в труда“. Бяха раздадени листовки, в които е отразен европейският опит в рекреацията – пълноценното възстановяване на силите на работещите граждани. Активната почивка е мощна превенция на повечето професионални заболявания и най-доброто място за нея е природата. Кампанията е също част от проекта, финансиран от Столична община по Програма Европа 2016.