СТСБ празнува българската азбука

По случай 24 май екипът и представители на Младежкия комитет на СТСБ поднесоха цветя на паметника на светите братя Кирил и Мeтодий пред Народната библиотека и направиха обиколка на София, за да разкрият някои от „Скритите Букви“: 12 пейки-уникати с формата на буквите от кирилицата, които нямат графичен аналог в латиницата или в гръцката азбука.

Проектът „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ стартира на 22 май, а идеята му е да даде среща на поезията и типографията в градска среда, и така да създаде нови места за четене в столицата.

Пейките са свързани с най-интересните и значими имена в съвременната българска поезия: Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. При всяка пейка е поставено по едно стихотворение вдъхновено, посветено или въображаемо свързано с дадена буква.

Днес от 12:00 ч. първата литературна разходка по пътя на „Скритите букви“ тръгва от Музея за история на София. Неин водещ ще бъде Александър Шпатов от Сдружение за градски читални, създатели на Литературната карта на София.

Ние ще продължим да търсим среща с Буквите през следващите празнични и почивни дни, а информация за локациите им ще открием на сайта на проекта. Ако и вие попаднете на „Скрита буква“, снимайте се с нея и ни изпратете снимка от срещата на office@stsb.bg

Нека заедно видим и преживеем азбуката и литературата си по нов начин!