Екатерина Йорданова бе преизбрана за лидер на СТСБ

Екатерина Йорданова бе преизбрана с пълно мнозинство при явен вот от делегатите на Осмия редовен конгрес на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ). Форумът на най-големия транспортен съюз, който обединява 126 организации от целия транспортен сектор, логистиката и туризма, се проведе на 16 юли 2018 г. в Правец под мотото: „Предвиждаме промените, създаваме решения”. За заместник-председател конгресът преизбра инж. Иван Дражев.

„Справедливият преход към новите времена и условия не може да бъде осъществен без синдикатите като балансьор и гарант за социалното измерение на прогреса. Ако през 2013-2015 г. бяхме модерни, като  реагирахме гъвкаво и адекватно на всички предизвикателства, то през 2018 г. анализираме днешните тенденции и реалност, и проектираме развитието им в рамките на 1, 5 и дори 10 години напред.“ Това заяви в речта си при откриването на форума Екатерина Йорданова в присъствието на над 250  делегати, български и чуждестранни гости и медии.

Според отчетния доклад през последните пет години на база усилията на СТСБ доходите в повечето дружествата със синдикални организации са нараснали с над 30%, значително са подобрени условията на труд, осигурени са  допълнителни придобивки. „Разбира се, ние ще продължим да работим в тази посока за справедливо и достойно възнаграждение на труда на работещите, за постигане на европейските стандарти“, подчерта в речта си председателят на СТСБ.

Увеличението на доходите, съобразно това, което произвеждаме, няма алтернатива и по пътя на България към еврозоната. До четири години трябва да постигнем 60% от средноевропейското заплащане през паритетната покупателна способност. Това означава всяка година доходите да се вдигат средно с по 15%, подчерта в изказването си и председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Като основни цели за следващия мандат Екатерина Йорданова очерта работата в четири направления. Първото от тях е свързано с дигитализацията и необходимостта от справедлив преход чрез квалификация и преквалификация, преодоляване на проблемите от настъпилата демографска криза чрез инвестиции в човешкия фактор, социални права и адекватни политики за младите хора. Постигане на реална равнопоставеност между жени и мъже,  повече женска заетост в транспорта, преодоляване на разликите Изток – Запад в ЕС и приобщаване на Западните Балкани.

Приветствия към конгреса лично направиха Стивън Котън, генерален  секретар на Международната транспортна федерация (ITF); Едуардо Чагас, генерален секретар на Европейската транспортна федерация (ETF); Франк Мореелс, президент на Европейската транспортна федерация (ETF); Генадий Косолапов, генерален секретар на Международната конфедерация на железопътните синдикати, който обединява ЖП профсъюзите от Русия и 14 бивши съветски републики; Олга Вакуленко, член на Женския комитет на ITF и организационен секретар на най-големия руски транспортен синдикат РОСПРОФЖЕЛ и Нермин Ал-Шариф, председател на Конфедерацията на либийските профсъюзи. Сред българските официални гости бяха кмета на София Йорданка Фандъкова, президента на КНСБ Пламен Димитров, десетки представители на работодателите, неправителствени организации и общински съветници.

За първи път бе учредена и награда на името на първия председател на СТСБ Йорданка Радева – „Лидер на промяната”, която се връчва на изявени лидери с изключителен принос за постигане на по-справедлив и по-добър живот за хората. Първият неин носител стана кметът на София Йорданка Фандъкова за нейния принос за позитивната промяна в столицата, за множеството успешни инициативи, свързани с женското лидерство и въвеждането на нови политики за подобряване на условията на труд в общинските дружества на градския транспорт.

По-късно на специална церемония бе присъдена и втора статуетка – Нермин Ал-Шариф, председател на Конфедерацията на либийските профсъюзи за нейния изключителен принос за развитие на синдикалното движение в Либия и региона. Жена, която многократно е получавала заплахи за живота си, арестувана е за синдикалната си дейност, но не се е отказала от своята голяма цел – да види свободна своята Родина и хората на труда.

Младежите на СТСБ направиха изключително атрактивно откриване на новия етап на кампанията „Заклех се!”, чиято цел е превенция на насилието над жени. В небето над езерото в хотел „РИУ Правец” полетяха 18 пеперуди, символизиращи хармоничните отношения между жените и мъжете. Кампанията, чието лице тази година е идеологът и хореограф на ансамбъл „Българе” Христо Димитров, ще продължи с изложба и редица инициативи, планирани от младежите на СТСБ.