Екатерина Йорданова участва в конференцията на ЕКП в Рим


Форумът поставя в центъра дебата за бъдещото на хората на труда, справедливото заплащане и качествени работни места

Председателят на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и вицепрезидент на Европейската транспортна федерация Екатерина Йорданова участва в Междинната конференция на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), която се провежда в Рим, Италия от 29 до 31 май. Най-висшият форум на ЕКП между конгресите е посветен на 60-годишнината от подписването на Римския Договор, с който се поставят основите на Европейския съюз. Конференцията поставя в центъра въпроси, свързани с бъдещето на хората на труда чрез гарантиране на справедливи доходи и качествени работни места, както и бъдещите действия на ЕКП постигане на истински Европейски стълб на социалните права.

На форума присъства и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Сред гостите, които приветстваха конференцията в първия ден бяха Мариан Тейсен, еврокомисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност и министърът на труда и социалната политика на Италия Джулиано Полети.

Форумът беше открит от президента на ЕКП Руди де Лею със знаково изказване, в което призова за силна Европа чрез устойчиви работни места. По думите му днес Европа остава крехка, тъй като не е в състояние да покаже какви са ползите за работниците и продължава да бъде Европа на богатите, на корпорациите. Според него ЕС е създал „Европейски стълб на социалните права“, но все още не го е направил по-широк и съгласуван политически проект, който е с приоритет пред икономическите политики. „Това трябва да бъде проект, който да отговаря на социалните, икономическите и екологичните проблеми на европейските общества, защото няма да има работа на мъртва планета, подчерта президентът на ЕКП. Той заяви още, че ЕКП ще се възползва от всички възможности и лостове, с които разполага, за да се подобри положението на хората на труда. „Ще подкрепим всеки курс на действие, който поставя работниците в центъра на проекта на европейската социална политика, бе категоричен Руди де Лею.

На 31 май работата на форума продължава.Екатерина Йорданова ще се включи в дебата на тема “Устойчиво развитие чрез справедлив преход и равнопоставеност между половете”.