СТСБ стартира Седмицата на мобилността с почистване на района и ателиета за деца

Ревю на колела „Мобилността среща модата“ и ретро трамвай направиха прехода от официалното откриване на Седмицата на мобилността за 2017 г., към първото събитие на СТСБ в рамките на седмицата.

Днес от 10 ч. с церемония на Лъвов мост председателят на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към СОС Екатерина Йорданова официално откри Европейската седмица на мобилността 2017 г. в София.

Това е ежегодна проява, организирана в широко партньорство от Столичния общински съвет, Столична община, множество общински дружества и техните служители, неправителствени организации и синдикати. И неслучайно мотото на тазгодишната инициатива е ‘Заедно стигаме по-далеч’. Защото когато споделяме отговорностите, споделяме пространствата, споделяме ангажиментите – стигаме по-далеч“ заяви Екатерина Йорданова . 

Своите обръщения към столичани поднесоха и зам.-кметовете по екология и транспорт, кметът на район „Сердика”, общински съветници, районни кметове. В откриването се включиха и изпълнителните директори на „Метрополитен“ ЕАД, Центъра за градска мобилност, на Столичния автотранспорт и „Столичен електротранспорт”.„Самият факт, че всички, които сме ангажирани по един или друг начин с транспорта на града сме тук заедно доказва силната мотивация, която имаме да променим начините на придвижване и да направим града по зелен”,  с тези думи зам.-кмета по транспорта
 Евгени Крусев се обърна към присъстващите. „Дни като днешния, както и предстоящата Европейска седмица на мобилността са един чудесен повод всеки един от нас да се замисли какъв е неговият личен въглероден отпечатък – какви са действията които ние всеки ден предприемаме и какъв е техния ефект върху окололната среда“ беше посланието което зам.- кмета по екология Йоана Христова отправи към гражданите на София. 

След официалното откриване дизайнерките от Дамския клуб, със своето модно ревю на колела „Мобилността среща модата“, поведоха гостите, официалните лица и гражданите във велошествие до сградата на СТСБ, където от 11 ч. стартира първото събитие на СТСБ в рамките на Седмицата на мобилността: акцията Безопасно придвижване и чиста околна среда. Инициативата събра в едно смисъла на Седмицата на мобилността и националния Ден за почистване на България. Крайната цел и на двете е подобряване качеството на живот в средата ни.

Столичните зам.- кметове Христова и Крусев също се качиха на колела.
Екатерина Йорданова и останалата част от официалните гости предпочетоха градския транспорт.
Чрез съвместни действия в името на общи цели всеки от нас може да допринесе за подобряването на градската ни среда; за намаляването на вредните въглеродни емисии, което пък пряко се отразява на качеството на въздуха в града ни; за възпитаването у децата ни на отговорно отношение към природата, и отговорно поведение на пътя в дух на толерантност към другите.

„В СТСБ отдавна познаваме силата на съвместните действия. „Заедно стигаме по-далеч“ е чудесно послание, което напълно приляга на философията на синдикалната солидарност и синдикалните действия. Но днес ние не сме просто синдикалисти, а преди всичко граждани на красива София и отговорни жители на планетата Земя.“ – сподели председателят на СТСБ Екатерина Йорданова.

Транспортните работници, членовете на СТСБ и граждани на София почистиха района на бул. „Кн. Мария Луиза“ от метростанция „Централна гара“ до метростанция „Мария Луиза“. В това време, в офиса на СТСБ, Алиансът за обучение и квалификация организира ателиета за техните деца и ги запозна по забавен начин с правилата за безопасност и разделното събиране на отпадъци. По-късно, заедно с малките актьори от Детска киностудия и тяхната ръководителка Цвети Лозанова, те създадоха своите послания за мир.
В края на обучението всяко от децата получи по едно светлоотразително мече, което да закачи на училищната раница с цел по-добра видимост на пътя.
На децата на транспортните работници беше посветена и разходка с ретро трамвая под надслов
„Гордея се с труда на моите родители“. Момичетата и момчетата успяха да преживеят от първо лице трудовото ежедневие на транспортните работници да разберат колко отговорна и важна за града е работата на родителите им.
През Седмицата на мобилността предстоят още интересни събития, в които СТСБ е инициатор или партньор. Във всеки от дните от 18 до 21 септември по едно от предприятията на столичния обществен транспорт ще проведе своя информационен ден на отворени врати. СТСБ участва като съорганизатор и ще промотира професиите от градския транспорт като подходящи за жени и привлекателни за младежи. Повишаването на женската заетост, особено тази на младите жени, е сред основните хоризонтални цели на СТСБ и една от формите на учстие на СТСБ и ЕТФ в инициативата на ЕК „Жените в транспорта“ под личния патронаж на комисаря по транспорта Виолета Булц.