СТСБ със спартакиада „Спортът побеждава насилието” за 25 ноември

В Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета, СТСБ ще присъедини още мъже към своята кампания „Заклех се!”

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) организира в София спартакиада за Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета, който по традиция се отбелязва на 25 ноември. Спортното събитие ще се проведе под надслов „Спортът побеждава насилието” и се осъществява със съдействието на Фондация „София – европейска столица на спорта 2018”. В него ще вземат участие представителни отбори на столичните транспортни дружества и тези със седалища в София.

Откриването ще се състои на 25 ноември 2017 г. (събота) от 10.00 ч. на Комплекс „Спортна София 2000“ в Зона Б-5, който се намира на ул. “Българска морава” № 2.

В този ден СТСБ ще продължи да прави съпричастни все повече мъже към кампанията си „Заклех се!”, насочена срещу насилието над жени #ЗаклехСе #СТСБ.

Паната на кампанията цяла година бяха разположени в зоните с най-голям пътнически поток в станциите на „Метрополитен” ЕАД и на „Летище София” ЕАД.

Припомняме, че кампанията „Заклех се!” бе подета от Младежката организация на СТСБ. Тя стартира по време на 43-ия конгрес на Международната федерация на транспортните работници, който се проведе в София през 2014 г. и чийто домакин бе СТСБ, а на 25 ноември 2016 г. беше подновена с плакатна изложба в столичния Метрополитен. От март до момента паната са в залите на Летище София.

През 2017 г. кампанията беше представена във всички дружества на организацията, на десетки национални и международни форуми, като Конгреса на КНСБ в София, Конгреса на Европейската транспортна федерация в Барселона през май; по време на регионалната младежка конференция, организирана от СТСБ в София и Варна през август. Съпричастни на „Заклех се!“ направихме и гостите и гражданите на Варна, Бургас, Карлово и Пловдив.

3600 души подкрепиха с аплодисменти кампанията по време на гала концерта „Коледни звезди”, който се състоя на 15 декември 2016 г. в зала 1 на НДК. Голямата българска актриса Искра Радева официално застана зад инициативата на СТСБ и призова присъстващите да се присъединят към нея. Концертът бе излъчен по Канал 1 на БНТ по време на Коледните празници.

Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ подкрепи кампанията „Заклех се!” на грандиозен концерт в Зала 1 на НДК, с който отбеляза своята 15-годишнина. В самото начало на спектакъла пред препълнената зала, на екрана се появи плакатът на кампанията за борба с насилието над жени. Кампанията „Заклех се!” бе представена и на спектаклите „Осмото чудо” в Русе, Варна и Пловдив.

Ден преди 8 март, младежката организация на СТСБ организира в централата на КНСБ акция за присъединяване на поддръжници. Инициативата беше предшествана от официалното откриване на Националната конференция „Равенство между половете“, организирана от СТСБ, СБУ и КНСБ на 7 март в София. На събитието присъстваше и актрисата Искра Радева – официално лице на кампанията „Заклех се!“ за 2016-2017 г.

Използвам възможността да благодаря на всички, които приеха да станат домакини или лица на кампанията, защото благодарение на тях нашата обществена инициатива достигна до хиляди хора и ги направи съпричастни към проблемите на насилието, показа им добрия пример”, заяви председателят на СТСБ и вицепрезидент на Европейската и Световната федерации на транспортните работници Екатерина Йорданова.

„Заклех се!“ ще продължи и през следващата година с нови инициативи, които ще бъдат представени в рамките на обявените от ООН 16 дни на активизъм от 25 ноември (Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета) до 10 декември (Световният ден на човешките права). Кампанията и други дейнoсти на СТСБ, насочени към елиминирането на насилието над жени и момичета, ще бъдат обвързани и с новата съвместна инициатива на ООН и ЕС „The Spotlight Initiative“, която беше обявена публично през септември т.г., и е проявление на международното стратегическо партньорство за постигане на Цел #5 от Целите за устойчиво развитие до 2030 г.

През 2015 г. всички 193 държави-членки на ООН приеха Програма за устойчиво развитие до 2030 г. Чрез своите 17 цели, Програмата призовава за глобални действия през следващите 15 години, за да се отговори на трите измерения на устойчивото развитие: икономически, социални и екологични. 17-те цели са напълно интегрирани помежду си и трябва да бъдат разглеждани и преследвани едновременно. Борбата с насилието над жени и момичета е едно от ключовите измерения на Цел #5: Постигане на равенство между половете и овластяване на всички жени и девойки.