СТСБ и КНСБ на втора среща с превозвачи за пакет „Мобилност“ и достойни заплати на българските шофьори

Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) проведоха втора среща с превозвачи, във връзка с пакета „Мобилност“ и социалния диалог за по-високо заплащане на българските шофьори. По покана на синдикатите, в срещата се включи и транспортният министър Росен Желязков. Работодателите бяха представени от изпълнителния директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев и Жасмина Саръиванова от Българска стопанска камара. От страна на КНСБ присъстваха президентът Пламен Димитров и председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, както и Господин Иванов – секретар на Сдружението на българските професионални шофьори. В дискусиите се включиха и представители на синдикални организации, експерти и юристи от централите, както и професионални водачи.

Министър Желязков представи позициите на българското правителство за ситуацията в Европейския парламент, свързана с пакета „Мобилност“, и възможните варианти за развитие. Той увери представителите на бизнеса и шофьорите, че кабинетът ще направи всичко възможно да се защити българския бизнес и да не се стигне до фалит на наши компании в бранша.

Синдикати и работодатели обсъдиха възможностите за повишаване на основното заплащане на нашите шофьори, както и правото на сдружаване и организиране в компаниите в този сектор. Предвид решаващата дата 7 февруари, на която председателите на политическите групи в Европейския парламент ще вземат решение дали пакетът ще влезне за гласуване, двете страни се споразумяха да се срещнат след това.

Пламен Димитров предложи в следващата среща да се включи и финансовият министър Владислав Горанов, като освен него ще бъдат поканени и всички работодателски организации, които трябва да участват като активен партньор в социалния диалог.