Нермин Алшариф – безспорен лидер на промяната

Вторият екземпляр на голямата награда  „Лидер на промяната“, учредена в името на първата жена-председател на СТСБ Йорданка Радева бе връчена на Нермин Алшариф – една забележителна, борбена и вдъхновяваща личност, символ на самоотвержена борба за синдикални и граждански права. Тя идва от Либия и всеки ден се бори да промени нагласите на своите сънародници както към синдикатите, така и към ролята на жените в обществото. Нермин е първата жена застанала начело на конфедерацията на работниците в Либия.  Синдикалната ѝ и обществена дейност  предизвика силен отзвук в цял свят, създава ѝ неприятели сред тези, които искат статуквото да доминира в Либия.Срещу Нермин са извършвани опити за покушение; била е затваряна, било ѝ е отказвано правото да напуска родната си страна, но въпреки всичко тя продължава смело напред – с твърдост, вяра, решителност и без страх!

 През 2015 и 2017 г. десетки хиляди транспортни работници от всички краища на света се обединиха и поведоха кампании в подкрепа на Нермин Ал-Шариф. СТСБ беше сред инициаторите и на двете кампании в нейна защита, а управителният съвет на СТСБ бе сред първите, които се ангажираха с официално решение за подкрепа.

Наградата връчи Екатерина Йорданова по време на новата фаза на кампанията „Заклех се“. Изключително емоционален момент, в който Алшариф заяви, че нейният вдъхновител да се издигне от лидер на синдиката на докерите и моряците до първата-жена председател на конфедерацията на работниците в Либия е именно председателят на СТСБ и вицепрезидент на ITF Екатерина Йорданова. 

„Зная, че животът ми често е в опасност, но аз няма да напусна моята страна Либия, докато не я видя свободна – от насилието и тероризма, които настъпват и към Европа”, заяви Нермин Алшариф, председател на Конфедерацията на либийските профсъюзи.

Тя стана вторият носител на наградата „Лидер на промяната”, учредена на името на първата жена председател на СТСБ Йорданка Радева. „Тази статуетка е за един изключително отдаден на синдикалната кауза лидер, който променя истински света”, заяви председателят на СТСБ Екатерина Йорданова и заедно с генералният секретар на Международната транспортна федерация (ITF) Стивън Котън ѝ връчиха отличието.

„Фокусът на новата фаза на кампанията ‘Заклех се’ е транформацията от жертва към победител и не се сещам за жена по-подходяща от Нермин, да освободи първата пеперуда-символ на преобразената женска душа. Не познавам жена, която да е била атакувана толкова пъти, по всякакви възможни начини и въпреки това никога да не се е възприемала като жертва и никога да не е свеждала глава. Напротив, след всеки опит да я съборят на земята тя се изправя по-силна, по-смела, по-уверена от всякога. Тя увлича, вдъхновява и вдъхва смелост на милиони жени не само в Либия, но и по света“, сподели съпредседателят на Младежкия комитет на СТСБ Алина Милушева

Наградата „Лидер на промяната“ ще се присъжда ежегодно на изявени жени с особени постижения в обществения, политически или културен живот на България, или жени световни лидери с глобален принос към подобряването положението на жените в обществото и на работното място. Това ще са изключителни жени с характер, които знаят как да отстояват както своите права, така и правото на всички жени в България, Европа и света, да живеят равноправно и пълноценно, и да преследват свободно целите и мечтите си.

За всяка година от изминалия мандат СТСБ отличи по една жена – общо 5 жени с различни профили и заслуги, но всяка една символ на лидерство.