Младежки клуб „Приятели на СТСБ” от Карлово се включи в кампанията „НАШИЯТ обществен транспорт”

Организацията на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) в Карлово присъедини към кампанията „НАШИЯТ обществен транспорт” младите членове от клуб „Приятели на транспорта и СТСБ”. Събитието бе организирано от Вълко Станев, председател на СО към „Превозна служба Карлово – БДЖ”, в навечерието на 11 ноември – денят, посветен на транспорта в рамките на Световната среща на върха за климата COP23 в Бон (6-7 ноември).

Децата и младежите участваха в открит урок на тема “Заедно в борбата с изменението на климата“, бяха раздадени книжки ”Нашата планета, нашето бъдеще” и брошури  „Нашият обществен транспорт”. Акцент в дискусията бе приносът на обществения транспорт за опазване на природата и градовете. Децата попълниха и тестове, с които провериха своите познания по теми, свързани с опазването на околната среда. Повечето от тях получиха максималния брой точки.

След климатичните срещи на върха в Париж през 2015 г. (COP21) и Маракеш през 2016 г. (COP22), представители на държави, градове, компании и неправителствени организации от цял свят водят активен диалог на тема какви промени в начина на живот и икономическата си дейност трябва да направи човечеството, за да продължи да живее на планетата Земя. Промените трябва да засегнат всички сектори на икономиката, като транспортът и енергетиката се явяват сред ключовите. Стъпките, които градовете предприемат, за да ограничат въглеродните си емисии, също ще окажат сериозно влияние върху глобалния климат.

СТСБ започва да популяризира обществения транспорт през 2011 г. под мотото „Да подкрепим обществения транспорт“, като част от широки международни инициативи за привличане на вниманието към важността на публичните услуги. Усилията ни през годините не са спирали, като всяка година са имали различен акцент.

На 1 май 2017 г. действията ни получиха нов тласък, с организираната в София кампания „НАШИЯТ обществен транспорт“. Тя се провежда от СТСБ под егидата на Международната федерация на транспортните работници (ITF).

В Деня на труда гражданите и гостите на столицата научиха от СТСБ повече за това какви са предимствата на обществения транспорт и ползите от него за гражданите, за работещите в сектора, за градовете и за природата. Транспортните работници пък споделиха свои идеи за подобряване условията на труд и комуникацията с пътниците.