СТСБ представи кампанията „НАШИЯТ обществен транспорт“ и предимствата на градския транспорт

В рамките на Европейската седмица на мобилността Съюзът на транспортните синдикати в България представи кампанията „Нашият обществен транспорт”. Целта е да се покажат на столичани предимствата на обществения транспорт; да се популяризира значението му за развитиеот на учтойчиви градове,в съответствие с Цел 11 на ООН, както и да се привлече общественото внимание върху ключовата роля на транспортните работници за осигуряването на качествена транспортна услуга.. Кампанията стартира в цял свят през пролетта на 2017 г. по инициатива на Международната федерация на транспортните работници (ITF). Като представител на ITF за България, СТСБ я провежда на национално ниво от 1 май тази година.

Малките актьори от Детска киностудия с художествен ръководител Цвети Лозанова разказаха емоционално „Приказка за стария трамвай”, който е отказал да се пенсионира, защото е нужен на града и сега на него се радват малки и големи. Песента му вече има нов рефрен: „Пътувай и чети, пътувай и твори, пътувай и мечтай, пътувай и дерзай”.

Този мотив ще бъде и втора стъпка в развитието на кампанията за България, като ще наблегне върху множеството възмнможности и удобства, които общственият транспорт предоставя на гражданите. Докато пътуват, те могат да четат, работят (благодарение на модерните технологии и наличието на wi-fi в повечето модерни превозни средства, които към момента са в експлоатация), да общуват помежду си, да планират деня и бъдещето си, или просто да си почиват, докато други хора имат грижата за тяхното безопасно и навременно стигане до желаното място.

Малките артисти от Детска киностудия получиха заслужените аплодисменти на пътниците, сред които бяха председателят на СТСБ и на Постоянната комисия по транспорт и туризъм Екатерина Йорданова и общинският съветник Прошко Прошков.

В тон с мотото на Седмицата „Заедно стигаме по-далеч“, представителите на синдиката призоваха гостите на ретро трамвая всички заедно – граждани, местни власти, работодатели и синдикати – да се грижим за нашия обществен транспорт, да сме отговорни, да го пазим, развиваме и подобряваме.

По време на пътуването бяха представени и резултатите от изследване, направено по поръчка на СТСБ, които показват значението на качествената транспортна услуга. Според проучването подобряването качеството на услугата води до повече и по-доволни пътници. Това от своя страна позволява на дружествата-превозвачи да правят инвестиции и да модернизират постоянно своя автопарк.

Условията на работа в чисти, модерни и сигурни превозни средства, на свой ред подобряват удовлетвореността на работещите в траспорта. Създават се условия за поддържане на квалифициран персонал, обучение и развитие за работниците и приемственост между поколенията чрез привличане на млади хора.