Онлайн форум „ЗаЕдно за елиминиране на насилието над жени“

Всяка година Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) участва активно в 16-те дни за действие на ООН, посветени на елеминиране на насилието над жени.

Тази година усилията ни ще бъдат насочени към това да призовем властите в България да ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ), която се бори срещу насилието на работното място, като обръща специално внимание на домашното насилие.

В Международния ден за елиминиране на насилието над жени – 25 ноември, стартирахме с онлайн форум под наслов „ЗаЕдно за елиминиране на насилието над жени“.

„От 2009 г. водим кампания за прекратяване на насилието над жени, което сега, в пандемията, доби ужасяващи размери. Имаме нужда от подкрепата на правителство, неправителствени организации, институции, лидери и власти за справянето с този порок. Не можем да очакваме хармонично общество, ако не сложим край на този позорен феномен. Нулева толерантност към насилието във всичките му форми – това е нашето послание. Призоваваме за незабавна ратификация на Конвенция 190 на МОТ“, акцентира Екатерина Йорданова.

Величка Микова от КНСБ представи Конвенция 190 на МОТ. Директорът на „Център за развитие на устойчиви общности“ запозна участниците с възможностите за икономическо овластяване на жени, жертви на насилие у дома и на работа Станимира Хаджимитова. Мира Василева, психолог и член на „Зонта клуб София“ представи проекта „Не на кибер насилието над жени и деца“.

По време на форума беше представено решението на Управителния съвет на СТСБ за изпращане на писмо до парламентарно представените партии, в което СТСБ призовава за спешна ратификация на Конвенция 190 на МОТ, която адресира насилието и тормоза в света на труда.

СТСБ стартира и подписка с максимално широк обхват – сред партньори, членове и неправителствени организации, с която апелираме да се предприемат незабавни мерки за приемането на документа. Припомняме, че председателят на СТСБ Екатерина Йорданова е сред създателите на Конвенция 190, на което тя посвети 10 години последователни усилия. Екатерина Йорданова взе участие и в проведения вчера Изпълнителен съвет на Европейската федерация на транспортните работници (ЕТФ), където в качеството си на неин вицепрезидент участва в приемането на резолюция към всички членове и държавни власти в Европа за ратификацията на Конвенцията в спешен порядък.

Темата за насилието над жени през годините е мисия, постоянна кауза и устойчива кампания за СТСБ. С днешния онлайн форум Съюзът дава старт и на участието си в глобалната кампания на ООН против насилието над жени от 25 ноември до 10 декември, озаглавена „Да направим света оранжев! Да спрем насилието над жени сега!“.#OrangeTheWorld #16days

По данни на ООН, след началото на пандемията, насилието над жени в света е нарастнало в пъти, добивайки небивали размери. Организацията призовава за действия и инвестиции за насърчаването на равенството между половете, като изрично насочва усилията си към всички форми на насилие над жени.

Днес, от 18:30, пред Съдебната палата,  представители на СТСБ ще се включат в демонстрация  срещу насилието над жени, като същевременно ще продължим да популяризираме борбата против насилието и тормоза над жени, основна част от която е ратифицирането на Конвенция 190 на МОТ от страна на  България.

Припомняме на всички наши синдикални членове – жени и мъже, че в случай на насилие, при подаден сигнал и при пълна конфиденциалност, ще ги насочим към подходящата за казуса им организация!