Председателят на СТСБ участва в срещата на КНСБ с ГЕРБ

„Надяваме се на преразглеждане на намеренията за концесия на летище София с оглед на новите предизвикателства пред националната сигурност“, заяви  Екатерина Йорданова

20.02.2017 г.

„Смятаме, че позицията, която сме изразявали многократно, става още по-актуална в контекста на новите предизвикателства пред националната сигурност”. Това заяви председателят на СТСБ и вицепрезидент на Европейскaта и Международна транспортни федерации Екатерина Йорданова по време на срещата на ръководството на КНСБ с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Разговорите се проведоха днес по инициатива на конфедерацията, която обсъжда преди изборите с водещите политически сили своите искания, поставени в Меморандума й за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България.

„Само четири европейски държави са оставили летищата си в изцяло частни ръце. Във всички останали има публично участие под една или друга форма, като в повече от половината държавата или местната власт имат мажоритарен дял. По този начин те имат възможност за оперативна намеса и пряк контрол”, заяви Екатерина Йорданова в отговор на въпрос на Борисов какво предлагат синдикатите като алтернатива. Председателят на СТСБ препотвърди позицията, че оздравителният план за БДЖ не трябва да се обвързва с концесията на летището.

В срещата участваха бившите министри Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова, Томислав Дончев и Делян Добрев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров сподели с журналистите: „Категорично се разбрахме, че е крайно време доходите да започнат да растат. През следващите 4 години те могат да нараснат и над
1 500 лв., както е заложено в програмата на ГЕРБ.  Минималната работна заплата също трябва да расте с удвоени темпове”. Той отбеляза също, че в програмата на ГЕРБ ръстът на доходите е означен с конкретни числа, за разлика от платформата на БСП, в която само се споменава, че минималната заплата ще следва средната без да се уточнява повече.

 „По темата за НАТО и военните кораби в Черно море трябва да се говори много внимателно, за да не  тревожим хората. Но всичко стана под сурдинка през последните дни, без служебното правителство да обяснява.“ Това коментира Борисов в отговор на въпрос за взетото на ниво министри решение НАТО да разшири военното си присъствие си в Черно море. По думите му по този начин България бива поставена в изключително деликатна ситуация. „Ние вече сме цел на Русия“, каза още той.

Пред журналистите Борисов даде думата и на бившия финансов министър. „Парите от дълга са в БНБ. Ако искат могат да направят ревизия и да пипнат тези пари“, заяви Владислав Горанов. От КНСБ подчертаха, че са били защитници на заема. „Този дълг беше направен, за да се финансират икономиката и социалните плащания“, обясни Димитров. Схемата гарантира устойчиво финансиране за години напред на минимална цена. Това е една от множеството мерки, предприети или предвидени от ГЕРБ в рамките на силната им социална  политика, необичайна за дясна партия.