Публична дискусия потърси отговори на предизвикателствата пред бъдещето на труда

Председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова присъства като гост на публичната дискусия „Бъдещето на труда – WORK 4.0“, която се проведе на 23 март 2018 г. по инициатива на  КНСБ и Софийския университет. В нея свои лекции представиха президентът на КНСБ Пламен Димитров, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков.

На експертно ниво КНСБ бе представен от доц. Лиляна Вълчева от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ и Любослав Костов, икономически анализатор към синдикалния Институт за изследвания. Сред присъстващите бяха университетски и училищни преподаватели, студенти и журналисти.

 

Участниците се опитаха да отговорят на въпросите: Как ще се развиват инженерните и софтуерните специалности в близкото бъдеще, къде се намира България, как ще бъдат защитени хората, чиито работни места ще бъдат заети от роботи. В дискусията бяха засегнати и въпросите за новите изисквания, които поставят развиващите се информационни технологии, уменията, които трябва да притежават хората, за да отговорят на новите работни места, сектори и услуги и какви са възможностите на образователната система за преодоляване на неравенствата.

Цялата дискусия можете да видите във Фейсбук страницата на КНСБ